Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

 Οι αναστολές εξυπηρετούν μόνο τον ρεβανσισμό της κυβέρνησης και ιδίως του ακροδεξιού υπουργού Υγείας

Στη Γενική Απεργία της 9ης Νοεμβρίου οι υγειονομικοί σε αναστολή
ξεχώρισαν με τον δυναμισμό τους, αποδεικνύοντας ότι έχουν τη 
δύναμη να νικήσουν

Γυμνή ξεπροβάλλει πλέον μπροστά μας η ακροδεξιά και βαθιά αντεργατική φύση αυτής της κυβέρνησης, που αρνείται να άρει τις αναστολές των ανεμβολίαστων υγειονομικών για να μην παραδεχτεί την ήττα της μπροστά στον μεγαλειώδη αγώνα τους.

Η άρνηση αυτή συνεχίζεται παρόλο που: Στη γειτονική Ιταλία από 1ης Νοεμβρίου ήρθησαν οι αντίστοιχες αναστολές. Ο ίδιος ο Πλεύρης στις αρχές Οκτωβρίου μίλησε για επανεξέταση του θέματος με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η αρχισυνδικαλίστρια της ΝΔ στον χώρο της υγείας, εκφράζοντας σαφώς τη βούληση μεγάλου μέρους του κομματικού μηχανισμού, δήλωσε στα μέσα Οκτωβρίου ότι τον Νοέμβριο αυτοί οι άνθρωποι θα βρίσκονται στις θέσεις τους.

Η άρνηση αυτή είναι παντελώς αδικαιολόγητη, αφού είναι πια πανθομολογούμενο ότι τα εμβόλια απέτυχαν να δημιουργήσουν «τείχος ανοσίας» και πλέον βρισκόμαστε παγκοσμίως στα πρόθυρα της επίσημης λήξης της «πανδημίας».

Θα λέγαμε ότι αυτό που έχει πειράξει περισσότερο την κυβέρνηση, και ιδιαίτερα τον φασιστικής γενεαλογίας Πλεύρη και τον γόνο της γνωστής αντιλαϊκής οικογένειας Μητσοτάκη, είναι το γεγονός ότι οι χιλιάδες υγειονομικοί σε αναστολή όχι απλά στέκονται μετά από 14 μήνες όρθιοι, αλλά βρίσκονται συνεχώς στον δρόμο και τους κυνηγούν ανηλεώς.

Κατ’ αρχάς, δεν τους λύγισαν οι 38 συλλήψεις και παραπομπές σε δίκη του ηγετικού πυρήνα τους και του πλέον αγωνιστικού κομματιού τους. Αντίθετα, στις 19 Οκτωβρίου το Β΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών τους αθώωσε ομόφωνα και πανηγυρικά, μετά από αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος μάλιστα είπε στην αγόρευσή του ότι «πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να γυρίσουν αυτοί οι άνθρωποι στις δουλειές τους».

Αλλά και στη μεγάλη πανεργατική απεργιακή συγκέντρωση της 9ης Νοεμβρίου, το μπλοκ των υγειονομικών σε αναστολή και του σωματείου που αυτοί δημιούργησαν, του ΣΥΔΕ (Σωματείο Υγειονομικών υπέρ Δημοκρατίας και Ελευθερίας), καταχειροκροτήθηκε ως το πιο δυναμικό και μαχητικό. Μάλιστα, χάρη στη μαχητικότητα, την επιμονή και τη σταθερή παρουσία τους στον δρόμο εδώ και μήνες, κατόρθωσαν ο ένας από τους μόλις πέντε ομιλητές της μεγάλης απεργιακής συγκέντρωσης να είναι ο πρόεδρος του ΣΥΔΕ, ο οποίος ανέλυσε με εξαιρετικό τρόπο το σχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ και κάλεσε σε πανυγειονομική απεργία διαρκείας.

Όσο λοιπόν κι αν συνεχιστεί η εκδικητική εμμονή Πλεύρη και Μητσοτάκη, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το κίνημα των υγειονομικών σε αναστολή έχει τέτοια δυναμική και τέτοιες ρίζες, που δεν πρόκειται να σπάσει. Και μάλιστα, δεδομένου ότι το ΣΥΔΕ δεν καταπιάνεται μόνο με το θέμα των αναστολών αλλά με την εν γένει προσπάθεια διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, καθώς και με τον καταστροφικό ρόλο των ιδιωτικών κολοσσών στη συνολική χάραξη της υγειονομικής πολιτικής, βλέπουμε να γεννιέται ένας πρωτοπόρος και μόνιμος πόλος αντίστασης μέσα στον χώρο της υγείας.

Τέλος, η εκδικητική και τιμωρητική στάση της κυβέρνησης απέναντι σε όσους δεν υπέκυψαν στην επί της ουσίας υποχρεωτικότητα του εμβολίου συνεχίζεται και με την παράλογη συνέχιση των υποχρεωτικών ράπιντ τεστ μία φορά τη βδομάδα σε όλους τους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που δεν έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει εξάμηνο από τη νόσηση ή έχουν κάνει δύο δόσεις και έχει παρέλθει εννιάμηνο από τη δεύτερη – και μάλιστα με καταναγκαστική δική τους χρέωση. Κι αυτό τη στιγμή που το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) ήδη από τον Αύγουστο έχει ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνονται τεστ σε ανθρώπους χωρίς συμπτώματα.

Ο βασιλιάς πια είναι γυμνός. Η κατάπτυστη κυβέρνηση Μητσοτάκη παραμένει η τελευταία υγειονομική δικτατορία στον πλανήτη. Να τη χτυπήσουμε και να την ξεσκεπάσουμε ανελέητα. Δεν υπάρχει πια καμιά δικαιολογία.

 

Βασίλης Παπανικολάου