Η τιμή της σταφίδας έχει κατρακυλήσει απ’ την προηγούμενη φορά που γράφαμε, στα 0,70-0,80 ευρώ το κιλό. Δεν βγάζει ούτε τα έξοδα παραγωγής. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση με το σταφύλι για κρασί, ένα βασικό προϊόν στην περιοχή. Εργοστάσια και οινοποιεία έχουν απορροφήσει ελάχιστη παραγωγή κρασοστάφυλου και σχεδόν καθόλου μούστο. Αυτό σημαίνει άμεση απώλεια εισοδήματος χιλιάδων ευρώ για όσους αγρότες έκαναν μαζική παραγωγή. Γιατί το κρασοστάφυλο και ο μούστος πρέπει να πουληθούν άμεσα, αλλιώς το πρώτο καταστρέφεται και το άλλο μένει αμανάτι. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε σε όλη τη χώρα. Λένε ότι τα εργοστάσια και τα οινοποιεία παίρνουν κατεψυγμένο μούστο από Μαρόκο και Τυνησία με 0,12 ευρώ το κιλό. Στην Ελλάδα ο μούστος μόνο πουλιέται από 0,70 μέχρι 1 ευρώ το κιλό.
Η κατάσταση γίνεται εξαιρετικά δύσκολη. Να αντιδράσουμε, οργανωμένα και αποτελεσματικά, γιατί στόχος των κρατούντων, απ’ ό,τι όλα δείχνουν, είναι να ξεριζώσουν την παραγωγή και να γίνουμε τουριστική αποικία.
Χ.Ρ.