Γαλλία: Από τις 28 Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν αλλεπάλληλες πολυήμερες απεργίες στα διυλιστήρια της Total και της ExxonMobil (συνολικά στα 6 από τα 8 διυλιστήρια της χώρας). Οι απεργοί ζητούν αυξήσεις στους μισθούς και να μην κατέβει το αντι-ασφαλιστικό πακέτο που προωθεί και πάλι ο Μακρόν, μετά την αποτυχία του να το περάσει μέσα στην επιδημία. Μαζική απεργία στην οποία συμμετείχαν πολλοί κλάδοι εργαζομένων και πολλά εργατικά κέντρα πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, με αιτήματα για προστασία του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια. Έγιναν μεγάλες συγκεντρώσεις στο Παρίσι, τη Μασσαλία και άλλες πόλεις.
ΗΠΑ: 15.000 νοσηλεύτριες και νοσηλευτές στη Μινεσότα και το Ουισκόνσιν πραγματοποίησαν 3ήμερη απεργία στις 12-14 Σεπτεμβρίου, ζητώντας προσλήψεις και αυξήσεις 27%-30% μέσα στην επόμενη τριετία (ενώ η εργοδοσία προσφέρει 10%-12%). Στο μεταξύ, ο φόβος για μια απεργία που προετοίμαζαν 7 συνδικάτα σιδηροδρομικών που εκπροσωπούν 115.000 εργαζομένους ανάγκασε τους εργοδότες να υποχωρήσουν και να συμφωνήσουν με τους εκπροσώπους των συνδικάτων σε αυξήσεις 14%, συν βελτίωση των ωραρίων και της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης. Η συμφωνία δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τη βάση των συνδικάτων. Υπολογίζεται ότι μια τέτοια απεργία θα στοίχιζε στην εργοδοσία 2 δις δολάρια τη μέρα.
Ολλανδία: Οι σιδηροδρομικοί που είχαν απεργήσει μαζικά μέσα στον Αύγουστο ανάγκασαν την εργοδοσία σε υποχώρηση. Κέρδισαν συνολική μέση αύξηση 9,25%, κατώτατο ωρομίσθιο 14 ευρώ και δύο εφάπαξ πληρωμές των 1.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο του κλάδου.
Από τη σύνταξη