Η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική συμμορία επιχείρησε την παραμονή της επιτυχημένης 24ωρης πανελλαδικής απεργίας να χτυπήσει το δικαίωμα των εργαζόμενων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας στην απεργία. Η διοίκηση των συγκοινωνιών προσέφυγε στα δικαστήρια, τα οποία έβγαλαν τις στάσεις εργασίας που είχαν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι σε ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και λεωφορεία, καθώς και την 24ωρη απεργία στα τρόλλεϋ, παράνομες και καταχρηστικές.Αν κοπεί η φόρα της κυβέρνησης απέναντι στα συνδικάτα
και τις απεργίες, η πτώση της θα είναι σίγουρη
Η διάταξη αυτή εκφράζει το απύθμενο αντεργατικό μένος των νεοφιλελεύθερων καθαρμάτων, που στην ουσία θέλουν να απαγορεύσουν τις απεργίες στο δημόσιο. Τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες ειδικά τους έχουν στο μάτι γιατί θέλουν να προχωρήσουν σιγά σιγά στην ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών (π.χ. είσοδος των ιδιωτικών ΚΤΕΛ στα δρομολόγια των λεωφορείων). Οι εργαζόμενοι δεν τρομοκρατήθηκαν απ’ την απόφαση του δικαστηρίου και πραγματοποίησαν κανονικά την κινητοποίησή τους, καλυπτόμενοι απ’ την απόφαση της ΓΣΕΕ.
Την ίδια ημέρα, το Συμβούλιο της Επικρατείας έβγαλε αντισυνταγματικό το ΓΕΜΗΣΟΕ, το μητρώο των σωματείων που καθιέρωσε επίσης ο νόμος Χατζηδάκη. Με το «Μητρώο» αυτό επιδιώκεται το πλήρες φακέλωμα των σωματείων απ’ το κράτος και κατά συνέπεια ο έλεγχός τους απ’ τους ίδιους τους εργοδότες μέσω του κράτους. Τα καθάρματα του υπουργείου απάντησαν στην απόφαση του Σ.τ.Ε. ότι καλύπτει μόνο επιμέρους ζητήματα και ότι θα συνεχίσουν την εφαρμογή των «Μητρώου». Αναμένεται η απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου, που θα είναι η οριστική για το ζήτημα. Το σίγουρο είναι ότι η νεοφιλελεύθερη συμμορία του Υπουργείου Εργασίας θα επιμείνει στους αντιδραστικούς σκοπούς της.
Τα δύο γεγονότα, η αποτυχία της καταστολής της απεργίας των συγκοινωνιών και η ευνοϊκή απόφαση του Σ.τ.Ε. δείχνουν ότι αλλάζει γενικότερα ο συσχετισμός δυνάμεων και ότι η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα έχει χάσει την ορμή της. Το εργατικό κίνημα πρέπει να δυναμώσει την αντίστασή του και να επιχειρήσει οργανωμένα, με κάθε πρόσφορο τρόπο, την ανατροπή των αντεργατικών-αντισυνδικαλιστικών νόμων της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η νεοφιλελεύθερη σπείρα που απειλεί την ίδια την ύπαρξη του οργανωμένου εργατικού κινήματος μπορεί και πρέπει να ηττηθεί.
Σ. Κρόκος