Η κυβέρνηση καταργεί ουσιαστικά τα επαγγελματικά δικαιώματα καθηγητικών και καλλιτεχνικών σχολών
Το τελευταίο διάστημα, μια νέα επίθεση της κυβέρνησης έχει ξεκινήσει, αυτή τη φορά στα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχίων. Δεν είναι μόνο οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών (ή οι σπουδαστές διαφόρων σχολών μεταλυκειακής εκπαίδευσης) που ξαφνικά είδαν μέσα σε μια νύχτα τα πτυχία τους να μην έχουν καμία αξία – καθώς μετατρέπονται σε πτυχία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ολοκληρωτικό χτύπημα δίνεται και στα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών και αποφοίτων των καθηγητικών σχολών.
Με τον εξωφρενικό αντιεκπαιδευτικό νόμο για τα πανεπιστήμια, που ψήφισε το καλοκαίρι του 2022 η κυβέρνηση της ΝΔ, προβλέπεται –μεταξύ άλλων– ότι για να διδάξει κάποιος στην εκπαίδευση θα πρέπει να έχει υποχρεωτικά πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, το οποίο θα αποκτά παρακολουθώντας ένα επιπλέον έτος σπουδών! Έτσι κάθε ΑΕΙ θα πρέπει να λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο του 2023 ειδικό πρόγραμμα σπουδών για τη χορήγηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, όπως επίσης και να αναδιαμορφώσει τα αντίστοιχα προγράμματα σπουδών του, αφαιρώντας τα παιδαγωγικά μαθήματα που ήδη διδάσκονταν, ώστε αυτά να διδάσκονται στο επιπλέον πρόγραμμα-έτος! Το ειδικό πρόγραμμα σπουδών δεν θα είναι για όλους τους φοιτητές, καθώς προβλέπονται προϋποθέσεις (π.χ. συμπλήρωση ορίου πιστωτικών μονάδων)!
Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και γι’ αυτό ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες αντιδράσεις από πανεπιστήμια και φοιτητές. Οι σπουδές και τα πτυχία των καθηγητικών σχολών απαξιώνονται πλήρως, αφού οι φοιτητές δεν θα αποκτούν αυτόματα με τη λήψη του πτυχίου την παιδαγωγική-διδακτική επάρκεια – όπως ίσχυε έως τώρα. Με τις διάφορες προϋποθέσεις για την απόκτησή της, δεν θα έχει καμία αξία να σπουδάζει κάποιος, για παράδειγμα, φιλόλογος για 4 χρόνια χωρίς να έχει το δικαίωμα να διδάξει! Τα έτη σπουδών αυξάνονται χωρίς λόγο (από 4 σε 5), με συνέπεια και την οικονομική επιβάρυνση των φοιτητών (ιδιαίτερα αυτών που σπουδάζουν εκτός της περιοχής μόνιμης κατοικίας τους), ενώ ανοίγει ο δρόμος για την απόκτηση των αντίστοιχων πιστοποιητικών επί πληρωμή, καθώς ήδη λειτουργούν παρόμοια (π.χ. Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Φιλοσοφική Σχολή).
Εδώ λοιπόν πρόκειται για ένα συνολικό χτύπημα της έννοιας του πτυχίου και των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτό, καθώς και για περαιτέρω όξυνση των ταξικών φραγμών. Οι πολιτικές αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζονται με διάφορες μορφές από προηγούμενες κυβερνήσεις (διαγωνισμός ΑΣΕΠ, «προσοντολόγιο» για διορισμό ή πρόσληψη στην εκπαίδευση κ.λπ.), αλλά τώρα κορυφώνονται. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να αποδεσμεύσει πλήρως το πτυχίο από το επάγγελμα, να ανοίξει μια νέα «αγορά προσόντων», να πολλαπλασιάσει τους διαχωρισμούς μεταξύ των αποφοίτων στρέφοντας τον έναν κλάδο εναντίον του άλλου, να αποθαρρύνει τελείως τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων να στρέφονται σε σπουδές που μπορούν να τους εξασφαλίσουν μια θέση στη δημόσια εκπαίδευση, και φυσικά να υποβαθμίσει πλήρως τις ανθρωπιστικές σπουδές (όπως κάνει ήδη με τις καλλιτεχνικές). Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής της, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ετοιμάζεται να βάλει και νέα «φίλτρα» για τον διορισμό/πρόσληψη στην εκπαίδευση, όπως για παράδειγμα να επαναφέρει τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Απέναντι λοιπόν σε αυτές τις εξελίξεις, θα πρέπει οι φοιτητές των καθηγητικών σχολών να κινητοποιηθούν μαζικά, όπως κάνουν αυτή τη στιγμή οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών, οι οποίοι με τις κινητοποιήσεις τους έχουν θορυβήσει ιδιαίτερα την κυβέρνηση. Το ζήτημα όμως αφορά και όλους τους φοιτητές, καθώς σηματοδοτεί την προσπάθεια για αφαίρεση επαγγελματικών δικαιωμάτων συνολικά από τα πτυχία τους. Γι’ αυτό και το φοιτητικό κίνημα, με πολύμορφες κινητοποιήσεις, θα πρέπει συλλογικά να ακυρώσει και αυτά τα μέτρα της κυβέρνησης, όπως ήδη έχει κάνει επιτυχημένα με την πανεπιστημιακή αστυνομία.
Μ. Σάκος