Η επενδυτική βαθμίδα έφερε ήδη μεγάλη... ανάπτυξη: λουκέτα σε ιστορικά εργοστάσια, όπως αυτό της Crown Hellas Can. |
Επιπλέον, ακόμα και αν τα «μνημόνια» με τη στενή έννοια έχουν τερματιστεί και η χώρα ανακτά την επενδυτική βαθμίδα μετά από μια δεκαετία, είμαστε σε υψηλή εποπτεία από την ΕΕ και οι σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές θα συνεχιστούν. Οι «αγορές» ξέρουν ότι, παρά την επενδυτική βαθμίδα, το χρέος της Ελλάδας δεν μπορεί ποτέ να αποπληρωθεί και εξακολουθεί να αγγίζει το 195% του ΑΕΠ, με την Ιαπωνία και το Σουδάν να είναι οι μόνες πιο χρεωμένες χώρες.
Τα «καλά νέα» επίσης δεν απέτρεψαν το κλείσιμο τεσσάρων σημαντικών εργοστασίων (ανήκαν στις πολυεθνικές Crown Hellas Can, Reckitt Benckiser και Tupperware) σε Πάτρα, Κόρινθο, Χαλκίδα και Θήβα,αμαυρώνοντας τις κυβερνητικές προβλέψεις για ρεκόρ ξένων επενδύσεων το 2023. Από τα τέσσερα αυτά λουκέτα χάθηκαν άμεσα 390 θέσεις εργασίας – και πολλές ακόμη έμμεσα.
Για να υπάρχουν οφέλη από τα όποια επιπλέον χρήματα εισρεύσουν λόγω της επενδυτικής βαθμίδας θα πρέπει αυτά να χρησιμοποιηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για μια επέκταση της παραγωγικής βάσης. Κάτι τέτοιο, όμως, είναι έξω από τις προοπτικές και τη λογική της σημερινής κυβέρνησης. Οπότε οι μόνοι ωφελούμενοι θα είναι όσοι «επενδύουν» σε χρηματοπιστωτικά «προϊόντα» και άλλες παρασιτικές δραστηριότητες.
Γιάννης Τριανταφύλλου