Η κυβέρνηση εντείνει την εγκληματική πολιτική λιτότητας-ιδιωτικοποίησης στη δημόσια υγεία
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο κόσμος χειροκροτούσε στα μπαλκόνια τους ηρωικούς γιατρούς και νοσηλευτές που έδιναν μάχη στα νοσοκομεία για να αντιμετωπίσουν τον covid. Με παρότρυνση της Μαρέβας, συζύγου Μητσοτάκη, ο κόσμος επιβράβευσε έτσι τους γιατρούς και νοσηλευτές. Η εν λόγω κυρία, βέβαια, εξάντλησε σε αυτόν τον πολιτικά ανώδυνο και κυρίως ανέξοδο τρόπο όλη τη συμπάθειά της για τον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο. Αλλιώς θα συμβούλευε τον σύζυγό της να αναγνωρίσει και έμπρακτα τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, αντί να έχει βάλει σκοπό να διαλύσει εντελώς ό,τι αποτελεί τη δημόσια υγεία της χώρας.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί κατέβηκαν στις 29-30 Νοεμβρίου σε 48η απεργία, με πολύ μεγάλη επιτυχία. Γιατί μπορεί τα χρόνια της πανδημίας να ήταν «ήρωες», αλλά τα επόμενα χρόνια μετατράπηκαν σε αχρείαστη δαπάνη για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με μόνιμο σκοπό τη διάλυση και κατόπιν ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας, η κυβέρνηση μετατρέπει πολλά νοσοκομεία σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) έτσι ώστε να διευκολύνει την είσοδο σε αυτά των ιδιωτών. Κάποια άλλα νοσοκομεία θα βγουν εκτός ΕΣΥ. Πράγμα που σημαίνει τη μη χρηματοδότησή τους, την υποβάθμισή τους, ώστε να γίνουν πια εύκολη λεία για διάφορες οργανώσεις τύπου ΜΚΟ ή καπιταλιστικά ιδρύματα. Τα περισσότερα μικρά και επαρχιακά νοσοκομεία σχεδιάζεται να γίνουν παραρτήματα άλλων, πράγμα που θα τα οδηγήσει σχεδόν σίγουρα στην παρακμή και το κλείσιμό τους.
Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη, που δεν χάνει ευκαιρία να δείχνει την απαξίωση και το μίσος της για τον ελληνικό λαό, κάνει δώρο τα νοσοκομεία της χώρας στους καπιταλιστές της υγείας, μετατρέποντας την υγεία από κοινωνικό αγαθό σε κερδοφόρο επιχειρηματικό κλάδο. Κάνοντας συνειδητά τα νοσοκομεία εργασιακά κάτεργα, με προσωπικό που, παρόλο το φιλότιμο που δείχνει, είναι αδύνατον να αντέξει τόσο δύσκολες εργασιακές συνθήκες, σε έναν τόσο ευαίσθητο και κρίσιμο επαγγελματικό κλάδο. Αυξήσεις μισθών έχουν να γίνουν εδώ και 15 χρόνια. Τα τμήματα είναι υποστελεχωμένα (μόλις 6.000 προσλήψεις για 30.000 κενές θέσεις). Συνεχής επίκληση «έκτακτων αναγκών», προκειμένου να μονιμοποιηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, έλλειψη υλικών και μηχανημάτων, προκειμένου να πηγαίνουν οι ασθενείς σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, πληρώνοντας το τριπλάσιο κόστος, αναβολή χειρουργείων και εξετάσεων είναι κάποιες από τις καταστάσεις που συνθέτουν τη σημερινή εικόνα στον χώρο της δημόσιας υγείας. Παρόλα αυτά, οι υπηρεσίες υγείας των δημόσιων νοσοκομείων παραμένουν υψηλού επιπέδου και δεν συγκρίνονται στο ελάχιστο με τις αντίστοιχες των ιδιωτικών. Εκεί η υγεία είναι μόνο κέρδος, συχνά δεν εφαρμόζονται οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες αλλά οι πιο ακριβές, για ευνόητους λόγους, ενώ η φτώχεια των θεραπευτικών υπηρεσιών κρύβεται περίτεχνα με τις πολυτελείς ξενοδοχειακές υπηρεσίες και εγκαταστάσεις.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να καταλάβει καλά ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει καμία διάθεση να γυρίσει στη μετεμφυλιακή εποχή, τότε που όλα τα νοσοκομεία ήταν ιδιωτικά ή ανήκαν στην εκκλησία, ή σε διάφορα ιδρύματα,με πολλά από αυτά να χρειάζονται και πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Π.χ. ο Ευαγγελισμός ανήκε στην εκκλησία και το ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί ήταν κι αυτό ιδιωτικό.
Έμπρακτη και άμεση αλληλεγγύη στον αγώνα γιατρών και νοσηλευτών για δημόσια δωρεάν υγεία! Να πεταχτούν έξω από τον χώρο της υγείας οι ιδιώτες που ληστεύουν τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία με τις υπέρογκες χρεώσεις τους. Αύξηση των κρατικών δαπανών για την υγεία! Η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας είναι θέμα άμεσο της επιβίωσης του ελληνικού λαού, που του αξίζει μια αξιοπρεπής και ποιοτική περίθαλψη και φροντίδα!
Μαρία Καράβολα