Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Ταμείο Ανάκαμψης Καθυστερήσεις, «καπέλα», απάτες

Όλη η κοροϊδία της δήθεν βελτίωσης της ζωής των Ελλήνων
από το Ταμείο Ανάκαμψης σε μια διαφήμιση
Ως μάννα εξ ουρανού είδε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους πόρους από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Πρόκειται για 36 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 17,7 δις δάνεια και τα 18,22 δις επιχορηγήσεις. Τι έχει γίνει όμως μέχρι τώρα;

Κατ’ αρχάς, η Ελλάδα έχει ήδη λάβει 15 δις ευρώ, εκ των οποίων 7,7 δις σε επιχορηγήσεις και 7,3 δις σε δάνεια. Παρόλα αυτά οι εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις παραμένουν σχετικά χαμηλές, όπως βεβαιώνει και η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει η χώρα τους υπόλοιπους πόρους του ΤΑΑ, με την καθυστέρηση της εκταμίευσης να φτάνει τα δύο χρόνια σε σχέση με τα χρονικά ορόσημα που θέτουν οι κανονισμοί του Ταμείου. Ήδη τρέχει η 9μηνη παράταση που έχουν δώσει οι Βρυξέλλες στην Ελλάδα, μέχρι 30.9.2024. Όμως, ακόμα και από τα έργα που έχουν επιλεγεί να υλοποιηθούν, ένα 30% δεν έχει ξεκινήσει. Τα υπουργεία διαμηνύουν στις εμπλεκόμενες εταιρείες πως, αν δεν παραδοθούν τα έργα μέχρι 30.9.2024, δεν θα πάρουμε τα λεφτά, οπότε έπεσε πανικός, δεδομένου ότι οι υπεργολάβοι έχουν κάνει προσλήψεις, μισθώσεις, αγορές εξοπλισμού κ.ά. 

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε πως τα έργα τα παίρνουν μεγάλοι όμιλοι και τα μοιράζουν σε υπεργολάβους, κρατώντας για τον εαυτό τους τα χοντρά κέρδη που προέρχονται από την υπερτιμολόγηση! Τα έργα βγαίνουν στις προκηρύξεις με μεγάλο «καπέλο» – σε ορισμένες περιπτώσεις τουλάχιστον, με αυτά τα λεφτά θα μπορούσε να γίνει τριπλάσιο έργο. Και σαν να μην έφταναν αυτά, σύμφωνα με αποκάλυψη του έγκυρου Politico, η Ελλάδα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών για απάτη στους διαγωνισμούς με τους οποίους χορηγήθηκαν κονδύλια του ΤΑΑ, ύψους 2,5 δις ευρώ, σε μόλις 10 εταιρείες. Αυτές μοιράζονται περίπου το 90% των ψηφιακών έργων που έχουν προκηρυχθεί από το 2021 μέχρι τον Ιανουάριο του 2024 (101 σε σύνολο 110 έργων)!

Εμείς δεν είχαμε αυταπάτες ότι το ΤΑΑ θα άλλαζε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και ότι θα «εκτόξευε» την ανάπτυξη ή ότι δεν θα ευνοούνταν από αυτό οι ντόπιοι ολιγάρχες. Πραγματική αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και παραγωγική ανασυγκρότηση χωρίς να μπουν το δημόσιο και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπροστά, χωρίς κεντρικό σχέδιο πραγματικά δημόσιων επενδύσεων δεν γίνεται.

 

Γιάννης Τριανταφύλλου