Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Κάτω ο μεσαίωνας της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά!

Όχι στην κινεζοποίηση της ελληνικής εργατικής τάξης και της χώρας μας!
Αλληλεγγύη στους λιμενεργάτες της COSCO!

Με αποχές από την εργασία, στάση εργασίας και προετοιμασία για ίδρυση συνδικάτου απάντησαν οι εργάτες του τμήματος του λιμανιού του Πειραιά που έχει ξεπουληθεί στην κινεζική COSCO στις μεσαιωνικές συνθήκες που επικρατούν εκεί – και που η εταιρεία επιχειρεί να τις κάνει ακόμα χειρότερες. Πέρα από το ότι δεν τηρούνται συλλογικές συμβάσεις, προσαυξήσεις για Κυριακές και νυχτερινά, εκτός έδρας, ειδικότητες, υπερωρίες, βαρέα και ανθυγιεινά, πέρα από το ότι κάνουν θραύση η εκ περιτροπής εργασία, οι συμβάσεις της μίας ημέρας, οι υπεργολαβίες, πέρα από την τρομοκρατία, την έλλειψη μέτρων ασφαλείας, την απαγόρευση συνδικαλιστικής δράσης κτλ., η εταιρεία επιχείρησε να μειώσει ακόμη περισσότερο την επάνδρωση των βαρδιών, σε σημείο εξόντωσης για τους εργάτες. Ήδη είχαν αυξηθεί τα εργατικά ατυχήματα, τα οποία δεν δηλώνονταν, και οι εργάτες μεταφέρονταν με ΙΧ αντί ασθενοφόρα!
Μετά την αποφασιστική στάση που κράτησαν οι εργάτες, η διοίκηση έκανε έναν ελιγμό, χαρακτήρισε «δίκαια» ορισμένα από τα αιτήματά τους και, φυσικά, απευθύνθηκε και στη φιλική της κυβέρνηση, η οποία είχε φροντίσει να στείλει τα ΜΑΤ από την πρώτη στιγμή.
Οι λιμενεργάτες της COSCO δεν πρέπει να κάνουν πίσω και δεν θα κάνουν πίσω! Αλλά πρέπει όλοι μας να εκφράσουμε με κάθε μέσο την αλληλεγγύη μας, γιατί ο αγώνας που δίνουν είναι ένας αγώνας όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά για όλη την ελληνική εργατική τάξη. Γιατί οι ίδιες ή παρόμοιες συνθήκες εργασίας περιμένουν όλους μας -και πάρα πολλοί τις βιώνουν ήδη-, εφόσον προχωρά η «κινεζοποίηση» της χώρας μας και του ελληνικού λαού, και μάλιστα από δυο δρόμους: και γενικά μέσω μνημονίου και μνημονιακών εργασιακών σχέσεων και ειδικότερα μέσα από τη στρατηγική της μετατροπής της Ελλάδας σε «πύλη» της Κίνας προς την Ευρώπη.
Εμείς οι Κομμουνιστές-Τροτσκιστές πρώτοι προειδοποιήσαμε εδώ και σχεδόν μια δεκαετία ότι η «ελληνο-κινεζική προσέγγιση», η αθρόα είσοδος κινεζικών προϊόντων και κινεζικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και, κυρίως, η είσοδος των Κινέζων στα ελληνικά λιμάνια και τις μεταφορές σημαίνει: κινέζικες εργασιακές σχέσεις για όλη την ελληνική εργατική τάξη και, παραπέρα, κινεζοποίηση της χώρας!
Για όλους αυτούς τους λόγους, ο αγώνας των λιμενεργατών της COSCO αφορά όλους μας! Μπράβο στους γενναίους Έλληνες λιμενεργάτες! Όλη η εργατική μας τάξη να διδαχθεί από το παράδειγμά τους και να ξεσηκωθεί για τη ζωή της και τη ζωή των παιδιών μας!

20.07.2014
Κομμουνιστική-Τροτσκιστική Ένωση (4η Διεθνής)
Εφημερίδα «Σοσιαλιστική Προοπτική»