Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Αναγκαιότητα η μείωση των ωρών εργασίας

Το πείραμα που έγινε στη Σουηδία για τη μείωση των ωρών
εργασίας υπήρξε απολύτως επιτυχές. Κι αυτό πρέπει να το
κάνουμε «σημαία» όλοι οι εργαζόμενοι.
Στην πόλη Svartedalens της Σουηδίας έγινε ένα πολύ ενδιαφέρον «πείραμα»: οι νοσοκόμες της πόλης δούλευαν για μια μεγάλη περίοδο 6 ώρες αντί για το καθιερωμένο 8ωρο. Τα συμπεράσματα είναι πολύ σημαντικά, όχι μόνο για τον συγκεκριμένο κλάδο, αλλά για όλους τους εργαζομένους. Με την εφαρμογή του 6ώρου λοιπόν, οι εργαζόμενοι ήταν κατά 20% πιο δραστήριοι κατά την εργασία τους, αλλά και εκτός αυτής. Χαίρονταν περισσότερο, είχαν τις μισές ημέρες ασθένειας, είχαν λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν έξτρα ρεπό, ενώ αυξήθηκε κατά 64% το ποσοστό θετικής αλληλεπίδρασης με τους ηλικιωμένους ασθενείς. Τα συμπεράσματα είναι εντελώς ξεκάθαρα. Η μείωση των ωρών εργασίας κάνει τους εργαζόμενους πιο ικανοποιημένους, αλλά και πιο παραγωγικούς!

Οι καπιταλιστές δεν φαίνεται όμως να δίνουν και τόσο μεγάλη σημασία σε τέτοιου είδους έρευνες, μιας και η κρίση του συστήματός τους τους οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερα αδιέξοδα, με αποτέλεσμα να εφαρμόζουν τα πιο σκληρά αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα. Πιστεύουν ότι με τους «παραδοσιακούς» τρόπους αύξησης του κέρδους, που βασίζονται στην ένταση της εκμετάλλευσης, θα ξεπεράσουν την κρίση. Άλλος τρόπος είναι να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις και τα εργοστάσιά τους στην Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες, όπου εφαρμόζονται μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας. Οι μέθοδοι αυτές, δηλαδή εξαντλητικά ωράρια, μείωση των μισθών, άθλιες εργασιακές συνθήκες είναι όχι μόνο απάνθρωπες δείχνουν και το ιστορικό αδιέξοδο του καπιταλισμού. Η μείωση των ωρών εργασίας, που την επιτάσσει και η μεγάλη πρόοδος της τεχνολογίας, είναι μια κοινωνική αναγκαιότητα.
Η έρευνα αυτή είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο για κάθε εργαζόμενο, για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, για κάθε ενεργό πολίτη. Είναι ένα επιχείρημα για να απαιτήσουμε ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και άμεση μείωση ωρών εργασίας, κάτι που είναι και η ιδανική λύση για την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης ανεργίας. Ναι, είναι εφικτό ο άνθρωπος να χαίρεται στη δουλειά του και να δημιουργεί, αρκεί τη δουλειά αυτή να μην την καρπώνονται μια χούφτα κοινωνικά παράσιτα αλλά να ωφελεί όλη την κοινωνία!


Μαρία Καράβολα