Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Τραπεζίτες άρπαξαν τα αποθεματικά των ταμείων μας

Η ιστορία με την Τράπεζα της Ελλάδος και τα αποθεματικά των
 ασφαλιστικών μας ταμείων θυμίζει την παροιμία «έβαλαν 
το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»
Μια είδηση που πέρασε στα ψιλά, ή και αποκρύφθηκε από τα ΜΜΕ (και πώς αλλιώς θα γινόταν, αφού τα ποσά που δίνει η Πειραιώς για διαφήμιση είναι μεγάλα) είναι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν δύο πρώην κορυφαία στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς για «παιχνίδια» με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων προς όφελος της Τράπεζας Πειραιώς.
Πιο συγκεκριμένα, μετά από παραγγελία του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση και περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος σε βάρος του Γιώργου Προβόπουλου, πρώην διοικητή της Τράπεζας Πειραιώς και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), και για ηθική αυτουργία στο εν λόγω κακούργημα σε βάρος του πρώην προέδρου του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα.

Η ποινική δίωξη αφορά σε δόλια κακοδιαχείριση από την ΤτΕ αποθεματικών ασφαλιστικών ταμείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), τα οποία έχασαν εκατομμύρια προς όφελος της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ η δίωξη περιλαμβάνει και άλλα στελέχη της ΤτΕ και της Τράπεζας Πειραιώς! Μάλιστα, το πιο εξωφρενικό είναι ότι στο πολυσέλιδο πόρισμα του εισαγγελέα αναφέρεται ότι η ΤτΕ όχι μόνο δεν προστάτευσε τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και των ΝΠΔΔ αλλά ήταν σε θέση να γνωρίζει τον αρμαγγεδώνα που θα ακολουθούσε, καθώς είχε πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες και γνώση για τη οικονομική κατάσταση της χώρας πριν από οποιονδήποτε άλλο, και παρόλα αυτά ζημίωσε την περιουσία που διαχειρίστηκε, εξυπηρετώντας τη ρευστότητα της Τράπεζας Πειραιώς!
Κοινώς, οι δύο πρώην συνάδελφοι στην Πειραιώς, ο Προβόπουλος, από τη νέα θέση του ως διοικητής της ΤτΕ (στην οποία φυλάσσεται υποχρεωτικά μέρος των αποθεματικών των ταμείων), και ο Σάλλας, συνεργάστηκαν στην αρπαγή των αποθεματικών! Δεν γίνεται η υπερ-ανεξάρτητη Τράπεζα της Ελλάδος, που δίνει λογαριασμό μόνο στον Ντράγκι, να έχει το ρόλο του «προστάτη» της τραπεζικής πίστης και των αποθεματικών των ταμείων μας. Επιβάλλεται η ΤτΕ να περάσει υπό δημόσιο έλεγχο και να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο άσκησης οικονομικής πολιτικής και ελέγχου της αγοράς χρήματος, στο πλαίσιο ενός ενιαίου, αποκλειστικά δημόσιου τραπεζικού συστήματος. Κι επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο του ευρώ, ένας λόγος παραπάνω να επιστρέψουμε στο εθνικό νόμισμα.


Γιάννης Τριανταφύλλου