Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Πώς διαχειρίζεται το σύστημα την επιδημία


Η σχεδόν άδεια παραλία της Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε με 
μοντάζ συνωστισμένη, ώστε να ενοχοποιηθούν οι πολίτες
και να επιβληθούν αυστηρά μέτρου ελέγχου 
Είναι γνωστό πως το καπιταλιστικό σύστημα εκμεταλλεύεται προς όφελός του ό,τι και να συμβεί. Έτσι και με τον κορωνοϊό βρήκε την ευκαιρία να μοιράσει μερικά εκατομμύρια σε τμήματα της αστικής τάξης και να αφαιρέσει εργατικά δικαιώματα.
Αρχικά, για να ξεκινήσουν να τρομοκρατούν τον κόσμο χρησιμοποίησαν αριθμητικά τεχνάσματα στις ανακοινώσεις των κρουσμάτων, συμπτύσσοντας κρούσματα τριών ημερών μαζί, χωρίς βέβαια να μεταβάλλεται το σύνολο. Ο ακροατής όμως άκουγε το νούμερο της ημέρας πολύ υψηλό.
Κατόπιν, για την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας μας παρουσίασαν πλασματικό μποτιλιάρισμα στα διόδια εξόδου από την Αθήνα. Και τελευταία είχαμε το κραυγαλέο «μοντάρισμα» από βίντεο της παραλίας της  Θεσσαλονίκης, όπου μια παραλία χιλιομέτρων με ελάχιστους πεζούς την παρουσίασαν συνωστισμένη από αθλούμενους, περιπατητές και ποδηλάτες. Έτσι εφάρμοσαν πιο αυστηρά μέτρα και τον πιο αυστηρό εγκλεισμό και έλεγχο των πολιτών.
Αντιφάσεις παρουσιάζουν και οι οδηγίες τους, για κάθε λογικό άνθρωπο. Ενώ η μετάδοση μπορεί να γίνει και από τους ασυμπτωματικούς, δηλαδή τους φαινομενικά υγιείς, τότε γιατί να μη φορούν μάσκες και οι υγιείς; Χωρίς τεστ νομίζουν ότι είναι υγιείς και μεταδίδουν τον ιό, ενώ, αν είναι υγιείς, μπορούν να κολλήσουν από τα αιωρούμενα για ώρες σωματίδια του ιού σε χώρους όπως τα σούπερ μάρκετ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει οδηγίες να μη φορούν μάσκες οι υγιείς, με την προϋπόθεση όμως ότι γίνονται μαζικά τεστ στον πληθυσμό.
Επίσης, ψεύδονται για την έλλειψη αντιδραστηρίων για τεστ, όταν όλα τα ιδιωτικά  νοσοκομεία δεν έχουν καμία έλλειψη, ενώ τρία ελληνικά πανεπιστήμια πρότειναν στον Μητσοτάκη να αναλάβουν να φτιάξουν τα τεστ δωρεάν. Για… απάντηση πήραν την ενίσχυση των ιδιωτικών νοσοκομείων με 30 εκατομμύρια.  
Αντί να δώσουν χρήματα για την αγορά μασκών και άλλου υγειονομικού υλικού, προτίμησαν να σκορπίσουν εκατομμύρια σε ΜΜΕ και μεγαλοεργολάβους δρόμων. Τελικά, μετά τον κίνδυνο απεργίας από το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων, αποφάσισαν την  παραγωγή μασκών, απολυμαντικών και ρουχισμού ασφαλείας  από τα στρατιωτικά εργοστάσια, που πάντα ήταν διαθέσιμα, με καθυστέρηση δύο μηνών.
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο εγκληματική είναι η αστική τάξη, που ακόμη και σε κρίσιμες παγκόσμιες καταστάσεις βάζει σε πρώτη μοίρα το καπιταλιστικό κέρδος και όχι την ανθρώπινη ζωή. Όπως επίσης αποδεικνύεται πόσο αναγκαία είναι η δημόσια υγεία για την επιβίωσή μας.

Χρήστος Χατζής