Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Άμεση ανάγκη ψυχολογικής στήριξης του πληθυσμού


Η μεγάλη παραμονή στα σπίτια μας, η έλλειψη επικοινωνίας δια ζώσης, η υπέρμετρη χρήση του ίντερνετ, η ανησυχία για την ασφάλεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας κ.λπ. θα μας δημιουργήσουν έναν νέο τρόπο ζωής. Μια νέα ψυχοσύνθεση θα δημιουργηθεί, ενώ θα εμφανιστούν κρίσεις πανικού, ένταση πολλών ψυχολογικών προβλημάτων κ.ά.
 
Όταν θα βγούμε έξω από το σπίτι μας και θα συγκροτήσουμε ξανά κοινωνία, όλα αυτά θα είναι θέματα που θα μας σταθούν εμπόδιο. Είναι αναμενόμενο να υπάρξει μια φοβία γύρω από τις επαφές, τις συνομιλίες, την κυκλοφορία, μαζί με τον φόβο της ανεργίας και την οικονομική ανασφάλεια. Με λίγα λόγια, πλήθος άγνωστων, πρωτόγνωρων καταστάσεων.
Πρέπει να δημιουργηθεί επειγόντως, από τώρα, ένα δίκτυο ψυχολογικής και ψυχιατρικής υποστήριξης του πληθυσμού από το κράτος. Να μπουν  σε πρόγραμμα παρακολούθησης, ατομικό ή ομαδικό, πρώτ’ απ’ όλα οι πιο ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και άλλοι άνθρωποι που ζουν μόνοι τους, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι μικροεπιχειρηματίες που είναι σε απόγνωση και από τους οποίους εξαρτάται ένα πολύ μεγάλο μέρος των θέσεων εργασίας μας, οι μαθητές και οι γονείς τους κ.ά.

Α. Λάμπρου