Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι κοροϊδία

 

Προσφέρει γέλιο ο Άδωνις με το «καλάθι του νοικοκυριού»,
αλλά η ακρίβεια δεν αστειεύεται καθόλου - και μόνο
η λαϊκή πάλη μπορεί να τη σταματήσει 

Απέναντι στη συνεχώς αυξανόμενη ακρίβεια, η κυβέρνηση απάντησε με ένα μεγάλο τηλεοπτικό σόου με το περίφημο «καλάθι του νοικοκυριού», έχοντας φυσικά ως κεντρικό «παρουσιαστή» τον Άδωνι Γεωργιάδη. Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, 13 αλυσίδες σούπερ μάρκετ υποχρεούνται από τις 2 Νοεμβρίου 2022 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023 να ανεβάζουν κάθε Τετάρτη στην ιστοσελίδα e-katanalotis μια ανανεωμένη λίστα με προϊόντα μειωμένης τιμής που ανήκουν σε 51 κατηγορίες, όπως αυτές καθορίστηκαν από το υπουργείο.

Εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων (ΙΝΚΑ, ΕΚΠΟΙΖΩ κ.ά.) υποστηρίζουν ότι στο «καλάθι» της πρώτης εβδομάδας μπήκαν στην ουσία τα προϊόντα των προσφορών των σούπερ μάρκετ! Μάλιστα, υπήρξε περίπτωση που στις προσφορές δίνονταν φθηνότερα τα προϊόντα από ό,τι στο «καλάθι»! Επίσης, ενώ αρχικά το υπουργείο έλεγε ότι μόνο το 20%-40% των προϊόντων του «καλαθιού» θα αφορούν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, εν τούτοις σε κάποιες αλυσίδες το ποσοστό έφτασε το 80%. Φυσικά, η όποια μείωση των τιμών εφαρμόζεται πάνω στις –ήδη από την άνοιξη– υπερβολικά αυξημένες τιμές. Ακόμη, σε πολλά προϊόντα έχει μειωθεί το περιεχόμενο από 11% έως 30%, επιφέροντας μια ακόμη, έμμεση αύξηση της τιμής!

Όλη αυτή η φαρσοκωμωδία των «μπακαλόγατων» της κυβέρνησης έρχεται τη στιγμή που το νέο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ δείχνει ότι: η αύξηση των τιμών κυρίως σε βασικά αγαθά, όπως ενέργεια και τρόφιμα, σε συνδυασμό με τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, εκτινάσσει την απώλεια της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο των 750 ευρώ έως και 40%! Παράλληλα, ο μέσος μισθός το α΄ τρίμηνο του 2022 μειώθηκε σε ονομαστικούς και πραγματικούς όρους έως και 4,5% και 12% αντίστοιχα.

Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να προστατευθούν με τα ψίχουλα των προσωρινών επιδοματικών μέτρων. Πρέπει να απαιτήσουμε: Άμεση και επαρκή αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά της διαδικασίας της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Να μπει τέρμα στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, να προστατευθούν οι εργαζόμενοι με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Επαναφορά της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Αποχρηματιστηριοποίηση της αγοράς ενέργειας και επανακρατικοποίησή της. Πάταξη της αισχροκέρδειας και, κυρίως, διατίμηση στα βασικά είδη.

 

Γιάννης Τριανταφύλλου