Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023

 3 Οκτωβρίου: Οι εργάτες του Πειραιά έκαναν συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της πόλης με αφορμή το θάνατο συναδέλφου τους σε εργατικό ατύχημα σε εργολαβία δημόσιων έργων. Την ίδια ημέρα συνέβησαν άλλα δύο εργατικά ατυχήματα, με σοβαρό τραυματισμό εργάτη πάλι στον Πειραιά και θάνατο εργαζόμενης σε κρεοπωλείο στο Μεσολόγγι.

● 2ωρη στάση εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του «Ευαγγελισμού» στην Αθήνα ενάντια στην τοποθέτηση μηχανήματος ωρομέτρησης.

 

4 Οκτωβρίου: Οι μεταλλεργάτες της βιομηχανίας ΛΑΡΚΟ της Λάρυμνας Φθιώτιδας κατέβηκαν στην Αθήνα και πραγματοποίησαν συγκέντρωση διεκδικώντας την επαναλειτουργία της επιχείρησης.

 

● Οι έκτακτοι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού έκαναν 24ωρη πανελλαδική απεργία με αίτημα το σταμάτημα των απολύσεών τους. Τους συμπαραστάθηκαν με 3ωρη στάση εργασίας οι μόνιμοι συνάδελφοί τους. Έγινε πορεία στην Αθήνα.

 

6 Οκτωβρίου: Οι εκπαιδευτικοί γυμνασίων και λυκείων στο Ρέθυμνο έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο αστυνομικό τμήμα της πόλης διαμαρτυρόμενοι για την προσαγωγή τεσσάρων συναδέλφων τους. Προσήχθησαν μετά από μήνυση μαθητή, ο οποίος υποστήριξε ότι… κάνοντας  απεργία έβλαψαν την πρόοδό του! Στις 27 του μήνα έκαναν συγκέντρωση στην Αθήνα οι εκπαιδευτικοί συλλόγων της δημόσιαςεκπαίδευσης με αίτημα την παύση των διώξεων συναδέλφων τους για συνδικαλιστικούς και πολιτικούς λόγους.

 

10 Οκτωβρίου: Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» στην Αθήνα έκαναν συγκέντρωση στον χώρο του διαμαρτυρόμενοι για την επίθεση που δέχτηκε συνάδελφός τους γιατρός από συνοδό ασθενή.

 

11 Οκτωβρίου: Οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία έκαναν τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Αθήνα απαιτώντας την ένταξη όλων των συναδέλφων τους στο καθεστώς των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ).

 

● Οι εργαζόμενοι στη γαλακτοβιομηχανία EMFI στην Αθήνα (πρώην ΕΒΓΑ) έκαναν 2ωρη στάση εργασίας ενάντια στις απολύσεις τριών συναδέλφων τους. Συνέχισαν την κινητοποίηση τις δύο επόμενες ημέρες, 12 κα 13 του μήνα.

 

18 Οκτωβρίου: Οι 90 εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών ξεκίνησαν τρίωρες στάσεις εργασίας κάθε Τετάρτη και Παρασκευή του μήνα, μέχρι το τέλος του, με αίτημα την ανανέωση των συμβάσεών τους που λήγουν. Στις 25 του μήνα έγινε πορεία στην Περιφέρεια και την Πέμπτη 26 του μήνα άλλη μια τρίωρη στάση εργασίας. 

 

● Οι εργαζόμενοι στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης έκαναν πεντάωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πόλη απαιτώντας την ενίσχυση του νοσοκομείου, που στερείται βασικών λειτουργιών λόγω της έλλειψης προσωπικού. Στις 20 του μήνα έγινε παλλαϊκή πορεία στο Ηράκλειο για τη σωτηρία του νοσοκομείου απ’ την κυβερνητική πολιτική λιτότητας. Στις 18 του μήνα έκαναν δίωρη στάση εργασίας οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας για επαρκή στελέχωσή του και για τα δεδουλευμένα εφημεριών και υπερωριών. Στις 20 του μήνα έκαναν 3ωρη στάση εργασίας ενάντια στην υποβάθμιση του νοσοκομείου οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, με συγκέντρωση στον χώρο του. Στις 25 του μήνα έκαναν δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας με αίτημα την τοποθέτηση ψηφιακού και μαγνητικού τομογράφου στο τμήμα μαστογραφίας καθώς και τη στελέχωσή του με παραϊατρικό προσωπικό.

 

● Οι εργαζόμενοι του μουσικού οίκου ΝΑΚΑΣ στην Αθήνα έκαναν συγκέντρωση έξω από κεντρικό κατάστημα για να μην απολυθεί συνάδελφός τους που πάσχει από σοβαρή ασθένεια.

 

23 Οκτωβρίου: Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία διανομής φαγητού efood στην Αθήνα έκαναν τετράωρη στάση εργασίας και μοτοπορεία για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

 

25 Οκτωβρίου: Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ έκαναν συγκέντρωση στην Αθήνα με αίτημα τη μη απόλυσή τους.

 

27 Οκτωβρίου: Οι εργαζόμενοι στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία VODAFONE στην Αθήνα έκαναν τετράωρη στάση εργασίας με αίτημα τη μείωση ωραρίου και την πρόσληψη προσωπικού.

 

Σ. Κρόκος