Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Η αμερικανική εργατική τάξη δείχνει τον δρόμο!

Από τις μεγάλες διαδηλώσεις της αμερικανικής εργατικής τάξης, με 
σύνθημα 15 δολάρια κατώτερο ωρομίσθιο
Την ώρα που στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μεικτά, έστω και σταδιακά, απορρίπτεται ασυζητητί από τους «δανειστές», στην άλλη άκρη του Ατλαντικού με μαζικές παρατεταμένες κινητοποιήσεις της αμερικανικής εργατικής τάξης κερδίζονται μισθολογικές αυξήσεις μεγάλης σημασίας.
Πρόσφατα, το δημοτικό συμβούλιο του Λος Άντζελες, δεύτερης μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων μεγάλων δήμων, όπως το Σιάτλ και το Σαν Φρανσίσκο, ψήφισε τη σταδιακή αύξηση του βασικού ωρομίσθιου από τα 9 δολάρια (8 ευρώ) στα 15 (13,50 ευρώ) μέχρι το 2020. Το γενικό «κατώφλι» για τον κατώτατο μισθό σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ ορίζεται στα 7,25 δολάρια ανά ώρα και παραμένει στάσιμο από το 2009, ενώ είναι δικαίωμα της κάθε πολιτείας να το ορίσει από κει και πάνω.

Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Λος Άντζελες δήλωσαν πως η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ένα προοδευτικό και συνάμα αναγκαίο μέτρο λόγω του υψηλού κόστους διαβίωσης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ενοικίαση ακινήτων και γενικότερα τη στέγαση, ενώ θα σημάνει αύξηση των αμοιβών για περίπου 800.000 εργαζομένους μόνο σε αυτή την περιοχή!
Τον Απρίλιο, η αλυσίδα λιανικής πώλησης Walmart, η μεγαλύτερη στον κόσμο, αύξησε το κατώτατο ωρομίσθιο στα 9 δολάρια. Παράλληλα, προανήγγειλε και νέα αύξηση στα 10 δολάρια για τον επόμενο Φεβρουάριο. Σε ανάλογες κινήσεις προέβησαν και άλλες εταιρίες, όπως Gap, IKEA και McDonald’s.
Τον αποφασιστικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει το κίνημα «Fast for $15», που ξεκίνησε το 2012, αρχικά για την αύξηση του κατώτατου μισθού των εργαζομένων στις τεράστιες αλυσίδες φαστ φουντ, το οποίο όμως επεκτείνεται και σήμερα έχει συμπεριλάβει και τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, τα αεροδρόμια και τις υπηρεσίες φροντίδας κατ' οίκον, διοργανώνοντας ογκώδεις διαδηλώσεις σε πολλές αμερικανικές πόλεις, με συμμετοχή εργαζομένων από πολλούς κλάδους!
Όλα αυτά δείχνουν, βέβαια, και ότι ο αμερικανικός καπιταλισμός έχει μια άλλη πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά κυρίως είναι η αμερικανική εργατική τάξη που αγωνίζεται και πετυχαίνει νίκες. Και είναι αυτή που δείχνει το δρόμο του αγώνα και σε εμάς!


Γιάννης Τριανταφύλλου