Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Αναπτυξιακή Τράπεζα με λάθος σκοπούς

Η λύση υπάρχει: κρατικοποίηση όλων των τραπεζών, προς όφελος μιας
 παραγωγικής ανασυγκρότησης με κεντρικό σχέδιο!
Η δημιουργία μιας δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας, που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, ακούγεται ως θετικό γεγονός. Επιτέλους μια συγκεκριμένη πρόταση γι’ αυτό που έχει κατά απόλυτη προτεραιότητα ανάγκη η χώρα: να αρχίσει να παράγει ξανά αγαθά και, επομένως, πλούτο! Η συνέχεια όμως των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών προκαλεί πολλούς προβληματισμούς. Οι λόγοι πολλοί:
-      Ακούγεται τουλάχιστον περίεργο μια τράπεζα, που αναγκαστικά θα πρέπει να εφαρμόζει τους κανόνες της χρηματοπιστωτικής δικτατορίας του ευρωπαϊκού καπιταλισμού, να οδηγεί σε μια φιλολαϊκή αναπτυξιακή πολιτική. Και η ευρωπαϊκή άρχουσα τάξη γιατί να το επιτρέψει αυτό;

-      Στόχος αυτής της τράπεζας θα είναι η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το τυρί προς το μικροαστικό τμήμα της κοινωνίας ήδη μυρίζει. Στόχος, δηλαδή, είναι να μειωθεί η ανεργία μέσω υποψηφίων μικροεπιχειρηματιών; Ή μήπως να αποκτήσει μεγαλύτερο έρεισμα στο μικροαστικό τμήμα της κοινωνίας η κυβέρνηση; Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από μεγάλης κλίμακας δημόσιες παραγωγικές επιχειρήσεις. Διαφορετικά ονειρεύονται έναν «εγχώριο καπιταλισμό μικρής κλίμακας», που δε θα ενοχλεί τον διεθνή. Μόνο που ακόμη κι έτσι η πλημμυρίδα των κινέζικων προϊόντων θα συνεχίσει να σαρώνει τους επίδοξους μικροεπιχειρηματίες από το λιμάνι του Πειραιά!
-      Η χρηματοδότηση αυτής της τράπεζας θα προκύψει από την «αξιοποίηση» ακινήτων του δημοσίου και από ιδιωτικοποιήσεις. Επομένως, το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου θα συνεχιστεί! Όμως, για να το καταπιούμε αυτό, μας λένε ότι οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτήσουν θα μας φέρουν κέρδη που θα αναπληρώσουν τη ζημιά του ξεπουλήματος. Τελικά, θα πρέπει να ξαναδουλέψουμε για να αποκτήσουμε τον πλούτο που είναι ήδη δικός μας! Η μαγική συνταγή που ικανοποιεί τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό και νομιμοποιεί την εξαθλίωσή μας βρέθηκε!
-      Όταν διαθέτεις τέσσερις συστημικές τράπεζες που έχουν αναχρηματοδοτηθεί με τουλάχιστον 210 δις, γιατί να βασίσεις την ανάπτυξή σου μόνο σε μία; Τα χρήματα, στα σεντούκια των τραπεζών είναι βγαλμένα από το δικό μας κόπο! Όλες οι τράπεζες λοιπόν να γίνουν δημόσιες και όλες να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της χώρας!
     Ο Μαρξ δεν μας προέτρεψε να φτιάξουμε περισσότερες αλυσίδες για να νικήσουμε αυτές του καπιταλισμού, αλλά να σπάσουμε τις δικές μας!

Θωμάς Θαλασσινός