Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Κυκλοφόρησε

Το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ μιας
ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ


Ένα αυθεντικό ντοκουμέντο από μια άγνωστη σελίδα του αντιδικτατορικού κινήματος δημοσιεύεται για πρώτη φορά. Δύο αγωνιστές της αντίστασης κατά της δικτατορίας –και συγκεκριμένα της οργάνωσης Δημοκρατικές Επιτροπές Αντίστασης (ΔΕΑ) που είχαν ιδρύσει οι Έλληνες Κομμουνιστές-Τροτσκιστές–, ο Γιάννης Βερούχης και ο Γιώργος Κώτσου, διαφεύγουν τον Σεπτέμβριο του 1967 από τη σκληρή καταδίωξη της Χούντας με μια μικρή βάρκα, με την οποία ταξιδεύουν από
την Αττική μέχρι το Ρέτζιο ντι Καλάμπρια της Ιταλίας. Επί 18 ημέρες παλεύουν με τα κύματα της ανοιχτής θάλασσας και με τον κίνδυνο είτε να πνιγούν είτε να συλληφθούν από το λιμενικό της Χούντας, μέχρις ότου φτάνουν στον προορισμό τους. Στο εξωτερικό πλέον, ξεκινά μια νέα φάση της αντίστασής τους κατά της δικτατορίας, που δεν υπολείπεται σε κινδύνους, κακουχίες, παράτολμες ενέργειες και αποφασιστικότητα.
Αυτός ο αγωνιστικός αλλά και ναυτικός άθλος στηρίχθηκε στην πίστη αυτών των δύο αγωνιστών στο δίκαιο του αγώνα τους, στην προσήλωσή τους στον ιερότερο σκοπό που μπορεί να υπάρχει, την κοινωνική απελευθέρωση των καταπιεσμένων, αλλά και στο ριψοκίνδυνο πνεύμα που χαρακτηρίζει τους πραγματικούς επαναστάτες.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ιστορική αυτή διαφυγή, η Σοσιαλιστική μας Προοπτική, η εφημερίδα την οποία διηύθυνε μέχρι και τον θάνατό του, το 2010, ο Γιάννης Βερούχης, εξέδωσε το ημερολόγιο του ταξιδιού με τον τίτλο «Το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ μιας ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ». «Σύγχρονη Οδύσσεια προς την ελευθερία» χαρακτήρισαν αυτό το ταξίδι γερμανικές εφημερίδες της εποχής, όταν μαθεύτηκε στο εξωτερικό.
Ο σκοπός αυτής της έκδοσης είναι: να γίνει μια πηγή έμπνευσης για το σημερινό πρωτοπόρο αγωνιζόμενο κομμάτι του ελληνικού λαού, αλλά και ένα πρώτο βήμα για να βγει από τη λήθη η σπουδαία συμβολή των Κομμουνιστών-Τροτσκιστών στην αντίσταση κατά της δικτατορίας.
Την έκδοση –που έχει δεχθεί ήδη κολακευτικά σχόλια από το κοινό μας– την αφιερώνουμε στη μνήμη του Γιάννη Βερούχη αλλά και σε όλους τους αγωνιστές και τα θύματα του αντιδικτατορικού αγώνα.

Από τη Σύνταξη

ΥΓ. Μπορείτε να προμηθευτείτε το «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ μιας ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ» στέλνοντας mail στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση (socialistikiprooptiki@gmail.com) ή επιστολή στη διεύθυνση της εφημερίδας μας (Καποδιστρίου 47, 104 32 Αθήνα)