Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Τι μας κρύβουν για τον γερμανικής ιδιοκτησίας ΟΤΕ

Τα «οφέλη» από την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ είναι 
η συρρίκνωση, οι ενοικιαζόμενοι εργάτες και 
η εξαγωγή των κερδών στο εξωτερικό
Με αφορμή τη διήμερη απεργία (30 και 31 Οκτωβρίου) που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικοποιημένου ΟΤΕ της Deutsche Telekom, και που φυσικά λόγω των τεράστιων διαφημιστικών δαπανών της εταιρείας στα μεγάλα ΜΜΕ δεν ακούστηκε τίποτα, παρουσιάζουμε την κατάσταση που επικρατεί σε αυτή την πρώην δημόσια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση.

Υπενθυμίζουμε κατ’ αρχάς ότι ο ΟΤΕ είχε ξεπουληθεί στην Deutsche Telekom από τον Κωστή Χατζηδάκη, υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή, με δώρο-προίκα την Cosmote, τα καταστήματα Γερμανός και ένα μεγάλο πακέτο εθελούσιας εξόδου υπαλλήλων με πρόωρη συνταξιοδότηση που βάρυνε τα ασφαλιστικά ταμεία. Έκτοτε, η γερμανική κρατική εταιρεία: 1) Έχει ξεπουλήσει τις θυγατρικές του ΟΤΕ στα Βαλκάνια αλλά και τον μοναδικό δορυφόρο που είχε η χώρα, τον Hellas-Sat, εισπράττοντας συνολικά από όλα αυτά τα ξεπουλήματα 1,5 δις €. 2) Έχει περικόψει πάνω από 7.000 θέσεις σταθερής εργασίας και τις έχει αντικαταστήσει με μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους από τις θυγατρικές δουλεμπορικές εταιρείες του ομίλου, Cosmote Ε-Value, Mellon, Manpower κ.λπ., εργαζόμενους των 250 και 400 ευρώ, όταν τα μεγαλοστελέχη της εταιρείας αμείβονται με μισθολόγια μεγαλύτερα και από αυτό του Τσίπρα. 3) Έχει μεταφέρει στο Βερολίνο και σε εξωχώριους φορολογικούς παραδείσους τα τεράστια κέρδη που παράγονται στην Ελλάδα. 4) Έχει ασφαλίσει τους χιλιάδες τεχνικούς του ΟΤΕ ως υπαλλήλους γραφείου, ώστε να εισφοροδιαφεύγει, ενώ πραγματοποιεί και σωρεία παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων κατά 200%. 5) Έχει μεταφέρει σχεδόν όλο το τεχνικό έργο σε 4 εργολαβικές εταιρείες, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανεξέλεγκτη δράση των εργολάβων στο δίκτυο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαφύλαξη και διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών.
Αυτή λοιπόν είναι η «τεχνογνωσία» που θα πρόσφερε η Deutsche Telekom, όπως διατείνονταν οι θιασώτες του ξεπουλήματος; Ο ΟΤΕ δεν ήταν μόνο ένα από τα «πετράδια» της περιουσίας του ελληνικού λαού, αλλά έπαιζε και κομβικό ρόλο στη διασφάλιση των τηλεπικοινωνιών των πολιτών, καθώς και του στρατού. Για να ξαναγυρίσει όμως σε δημόσιο έλεγχο απαιτείται ρήξη του λαού μας με τις μνημονιακές πολιτικές και τους «δανειστές» και στροφή στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Γιάννης Τριανταφύλλου