Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ

Ο αγώνας για την υπεράσπιση της λαϊκής στέγης έχει φτάσει στην πιο κρίσιμη καμπή του

Το κίνημα υπεράσπισης της λαϊκής κατοικίας
έχει γίνει πονοκέφαλος για τραπεζίτες, κυβέρνηση και τροϊκανούς. 
Τώρα χρειάζεται την έμπρακτη στήριξη όλων μας,
για να μην περάσουν η καταστολή και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Η ώρα της μεγάλης σύγκρουσης πλησιάζει. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι τώρα ουσιαστικά έκανε τα στραβά μάτια στις δυναμικές κινητοποιήσεις μέσα και έξω από τα ειρηνοδικεία κατά των πλειστηριασμών, ετοιμάζεται να στείλει τα ΜΑΤ. Για να προετοιμάσει το έδαφος, έχει αρχίσει μαζί με τις τράπεζες τη φιλολογία περί… «στρατηγικών κακοπληρωτών», τους οποίους οι επίσημες ανακοινώσεις των τραπεζών ανεβάζουν στο ένα τρίτο των οφειλετών κόκκινων δανείων, ποσοστό εξωφρενικά υψηλό. Σε έναν λαό
καθημαγμένο, με πραγματική ανεργία επί έτη πολλά κοντά στο τριάντα τοις εκατό, έρχονται και μας λένε ότι ο ένας στους τρεις πήρε δάνειο με σκοπό να μην το πληρώσει ποτέ, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι θα χάσει το σπίτι του! Η δεξιά στροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε όλο της το μεγαλείο. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που κινδυνεύουν με πλειστηριασμό είναι άνθρωποι που ήδη έχουν πληρώσει τεράστια ποσά στις τράπεζες, που έχουν χρεωθεί με υπέρογκους τόκους και που έχουν πληρώσει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως όλος ο ελληνικός λαός.
Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, παρά τη μέχρι στιγμής μικρή του μαζικότητα, έχει κατορθώσει να αποτρέψει την αρπαγή χιλιάδων σπιτιών από τις τράπεζες. Για να ξεπεραστεί το εμπόδιο της παρουσίας των διαδηλωτών στα ειρηνοδικεία, η κυβέρνηση ψήφισε νόμο για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το κίνημα, ως απάντηση, κορύφωσε τον αγώνα του και εμπλούτισε τις μορφές πάλης του με… «επισκέψεις» σε γραφεία συμβολαιογράφων. Αποτέλεσμα της κορύφωσης ήταν ότι, με οριακή πλειοψηφία, η γενική συνέλευση των συμβολαιογράφων Αττικής και Αιγαίου –που συμπαρέσυρε τους συμβολαιογράφους όλης της χώρας– αποφάσισε αποχή από τους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του χρόνου. Πέραν αυτού, και οι εννέα συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της χώρας αρνήθηκαν να συμβληθούν με την προταθείσα ηλεκτρονική πλατφόρμα. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι κοινά τα συμφέροντα όλων των συμβολαιογράφων: υπάρχουν αυτοί που για λόγους προφανούς οικονομικού συμφέροντος ταυτίζονται με τις τράπεζες και αυτοί που είτε δεν ασχολούνται καθόλου με πλειστηριασμούς είτε αναλαμβάνουν μόνο πλειστηριασμούς ιδιωτών. Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι σωστή η στάση που έχει κρατήσει το κίνημα να επιτρέπει πλειστηριασμούς μεταξύ ιδιωτών και ιδιαίτερα για εργατικές απαιτήσεις. Και φυσικά, είναι αισχρή συκοφαντία ο ισχυρισμός, που εκτοξεύτηκε από διάφορα χείλη, ότι το κίνημα αυτό εξυπηρετεί συμφέροντα «στρατηγικών κακοπληρωτών».
Όσο για το παραμύθι της κυβέρνησης ότι θα προστατευτούν τα σπίτια αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, αρκεί να πούμε ότι δεν υπάρχει καμία νομική κατοχύρωση για κάτι τέτοιο αλλά πρόκειται απλώς για μια εφήμερη προφορική υπόσχεση των τραπεζών, με σκοπό να παραπλανήσει, που μετά από λίγο σίγουρα θα αρθεί ή θα τροποποιηθεί ή απλούστατα στην πράξη δεν θα τηρηθεί.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο τελευταίο Eurogroup ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ζήτησε να λυθεί η αποχή των συμβολαιογράφων και ήδη έχει τεθεί ως όρος από τους «θεσμούς» για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης η άμεση πραγματοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Η σύγκρουση λοιπόν φτάνει σε οριακό σημείο και η κυβέρνηση, συνεχίζοντας τον δεξιό της κατήφορο, δήλωσε ότι «θα λάβει όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των συμβολαιογράφων», κάτι που με απλά λόγια σημαίνει διμοιρίες ΜΑΤ έξω από τις εισόδους των ειρηνοδικείων.
Η μάχη λοιπόν έχει φτάσει στην κρίσιμη καμπή της και είναι καθήκον κάθε πολίτη να ενισχύσει το κίνημα κατά των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας, πηγαίνοντας κάθε Τετάρτη 4 μ.μ. έξω από το ειρηνοδικείο της περιοχής του.

Βασίλης Παπανικολάου