Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Η Κεραμέως χτυπάει τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς

Η κυρία αυτή είναι υπηρέτης των πιο αδίστακτων συμφερόντων
στον χώρο της παιδείας και των πλέον αντεργατικών επιδιώξεων

Η υπουργός Παιδείας, πιστή στα αγριοκαπιταλιστικά της δόγματα, που ήδη εφαρμόζει στο ταλαιπωρημένο σώμα της δημόσιας εκπαίδευσης, επιτίθεται ευθέως στους 10.000 περίπου εκπαιδευτικούς της ιδιωτικής εκπαίδευσης, για χάρη βέβαια των ιδιοκτητών-σχολαρχών, που τόσο «αγώνα» έδωσαν για να τη φέρουν στην εξουσία.

Με νομοσχέδιο που κατεβάζει, περνάει το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε αυτό του «κοινού εργατικού δικαίου» και μετατρέπει τις συμβάσεις τους σε «ελεύθερες». Η υπαγωγή των ιδιωτικών σχολείων στο υπουργείο Παιδείας είχε ως συνέπεια οι εκπαιδευτικοί τους να έχουν μια σχετική προστασία των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Με τη μεταφορά τους στο «κοινό εργασιακό δίκαιο», κάθε σχολάρχης θα μπορεί να κάνει μονομερή μεταβολή της σύμβασης: να απολύει έναν εκπαιδευτικό ακόμα και στο τέλος μιας εκπαιδευτικής χρονιάς με μια απλή καταγγελία σύμβασης και χωρίς καν αποζημίωση, να μειώνει με διάφορους τρόπους τον μισθό του κ.λπ. Ακόμα, θα μπορεί να επεκτείνει το ωράριο ουσιαστικά και το απόγευμα, να υπάρχουν απλήρωτες υπερωρίες δηλαδή. Κάτι βέβαια που σε μεγάλο βαθμό συνέβαινε ήδη με την απειλή της ανεργίας και τους εργοδοτικούς εκβιασμούς. Το 40% των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων κάνει κάποιου τύπου αδήλωτη εργασία.

Οι σχολάρχες ακόμα θα μπορούν να εντάσσουν μέσα στα σχολεία κέντρα ξένων γλωσσών και φροντιστήρια. Τα ιδιωτικά σχολεία υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας και στο αναλυτικό του πρόγραμμα. Τα φροντιστήρια είναι μια παθογένεια της εγχώριας αστικής εκπαίδευσης, δημιουργημένη απ’ τα αδιέξοδά της. Η ίδρυση φροντιστηρίων μέσα στο σχολείο θα απογειώσει την παραπαιδεία, τη βαθμοθηρία και την εκμετάλλευση των εκπαιδευτικών που εργάζονται στην ιδιωτική εκαπίδευση.

Η υπουργός μιλάει θρασύτατα για «μείωση του ασφυκτικού κρατικού ελέγχου στην παιδεία». Στην πραγματικότητα, η πολιτική της είναι η πλήρης απελευθέρωση των αγριοκαπιταλιστικών επιδιώξεων στην παιδεία, με βαρύτατες συνέπειες και για τους εκπαιδευτικούς και για το ίδιο το κοινωνικό αγαθό της παιδείας. Τα μέτρα που παίρνει για την ιδιωτική εκπαίδευση αφορούν βέβαια και τη δημόσια. Αξιολόγηση, «αυτονομία σχολικής μονάδας», χορηγοί, γονεϊκό δικαίωμα στην επιλογή εκπαιδευτικού κ.λπ. Η Κεραμέως είναι ένα τυφλό και λυσσασμένο όργανο των πιο σκοτεινών καπιταλιστικών σχεδίων. Να ξέρει ότι θα πάρει την απάντηση που της χρειάζεται απ’ τον ενιαίο αγώνα εκπαιδευτικών, μαθητών, σπουδαστών, εργαζόμενων γονέων, σε όλο το φάσμα της παιδείας.

 

Σ. Κρόκος