Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015

5 Ιανουαρίου: Οι 23 εργαζόμενοι των διοδίων της υποθαλάσσιας ζεύξης Άκτιου –Πρέβεζας δέχτηκαν επίθεση από τα ΜΑΤ. Οι εργαζόμενοι είχαν καταλάβει τα διόδια αρνούμενοι να απολυθούν για να προσληφθούν φθηνότεροι εργαζόμενοι κάτω των 25 ετών. Συνεχίζουν τον αγώνα τους. Στις 8 του μήνα έκαναν ξανά συγκέντρωση στα διόδια.
- Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Γενικής Ανακύκλωσης» στον Ασπρόπυργο Αττικής έκαναν κατάληψη της πύλης διεκδικώντας τα
δεδουλευμένα μηνών και το δώρο Χριστουγέννων. Δέχτηκαν επίθεση από τα ΜΑΤ.

7 Ιανουαρίου: Οι οδηγοί των ΕΛΤΑ κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του τμήματος χρηματοδότησης των ταχυδρομικών γραφείων.

9 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική κλινική «Παμμακάριστος» στη Νέα Μάκρη Αττικής έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της πόλης διαμαρτυρόμενοι για την απόλυση του προέδρου του σωματείου τους από την εργοδοσία.

12 Ιανουαρίου: Οι 120 εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο συνεργείο καθαρισμού του νοσοκομείου ΚΑΤ στην Κηφισιά Αττικής ματαίωσαν με μαζική παρέμβαση στα γραφεία της διοίκησης τις 90 απολύσεις που προγραμμάτιζε ο νέος εργολάβος καθαρισμού. Μαζί ακυρώθηκε και η νέα σύμβαση ανάθεσης που ετοιμαζόταν.

13 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας ματαίωσαν με περιφρούρηση στην κεντρική πύλη τη δέσμευση από την Τράπεζα Πειραιώς των εναπομεινάντων αποθεμάτων ζάχαρης. Το εργοστάσιο αυτό είναι το μόνο που απέμεινε από τα τρία μεγάλα. Η Τράπεζα Πειραιώς μεθοδεύει το κλείσιμο και αυτού. Οι εργαζόμενοι αντιστέκονται και διεκδικούν την επαναλειτουργία και των άλλων δύο σε Σέρρες και Ορεστιάδα. Στις 16 του μήνα έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μαζί με τευτλοπαραγωγούς στα γραφεία της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη.

16 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στο αντικαρκινικό νοσοκομείου του Αγίου Σάββα στην Αθήνα έκαναν τρίωρη στάση εργασίας. Διαμαρτύρονται για την απόφαση της διοίκησης να στελεχώσει το νεοϊδρυθέν Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας (δωρεά Λάτση) με αποσπάσεις 30 νοσηλευτών, κάτι που θα εντείνει τις ελλείψεις προσωπικού στον «Άγιο Σάββα», και όχι με νέες προσλήψεις.

21 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» στην Τραγάνα Φθιώτιδας έκαναν 24ωρη απεργία διεκδικώντας τα δεδουλευμένα μηνών και την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους που απολύθηκαν γιατί ζήτησαν τους μισθούς τους. Στους εργαζόμενους καταβλήθηκε μέρος των δεδουλευμένων.
- Οι εργαζόμενοι στα τρία εργοστάσια του ομίλου Σκουλούδη στην Εύβοια έκαναν πενθήμερη απεργία για την ανάκληση απολύσεων συναδέλφων τους και την πληρωμή δεδουλευμένων τους. Τις ίδιες ημέρες και για τον ίδιο λόγο απήργησαν και οι εργαζόμενοι στην πτηνοτροφική επιχείρηση «ΖΟΥΡΑΣ» στη Βοιωτία. Στους εργαζόμενους καταβλήθηκε μέρος των δεδουλευμένων.

29 Ιανουαρίου: Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «PUBLIC» στην Κέρκυρα έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις απολύσεις συναδέλφων τους στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία.

30 Ιανουαρίου: Οι 349 εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης έκαναν τρίωρη στάση εργασίας για τα δεδουλευμένα και για τη συνέχιση της δουλειάς τους. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν τη διαμάχη μεταξύ της κατασκευαστικής εταιρείας και της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Η πρώτη ζητάει επιπλέον 560 εκατ. ευρώ για πρόσθετα έξοδα λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων και απειλεί να σταματήσει εντελώς τις εργασίες. Έχει απολύσει ήδη 100 εργαζόμενους και θέλει να απολύσει άλλους 200.

Σ. Κρόκος