Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΦΤΗΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Η χώρα χρειάζεται ένα κεντρικό σχέδιο για φτηνή 
ενέργεια και εξοικονόμηση ενέργειας – και αυτό 
δεν γίνεται χωρίς 100% κρατική ΔΕΗ 
Απαιτείται κεντρικό σχέδιο για αξιοποίηση όλου του ενεργειακού δυναμικού της χώρας

Από τις ιδιωτικοποιήσεις σε στρατηγικούς τομείς, όπως ενέργεια, μεταφορές, νερό, υγεία, οι μόνοι που ωφελούνται είναι οι αποκαλούμενοι «επενδυτές», που τα τελευταία χρόνια, με το πρόσχημα της «ανάπτυξης», τους βρίσκουμε πίσω από κάθε εκποίηση δημόσιας περιουσίας. Η πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων έστρωσε το «κόκκινο χαλί» για την είσοδο των
πολυεθνικών επιχειρηματικών ομίλων στην παραγωγή της ενέργειας, προωθώντας ταυτόχρονα μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων – ΔΕΗ, ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ (φυσικό αέριο), Ελληνικά Πετρέλαια, ορυχεία, λιγνιτικοί και υδροηλεκτρικοί σταθμοί παραγωγής της ΔΕΗ… Για να διευκολυνθεί το «άνοιγμα της αγοράς» της ενέργειας αποκλείστηκε ο δημόσιος φορέας. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ο πολιορκητικός κριός των ιδιωτικοποιήσεων, βάσει κανονισμών της Ε.Ε. μπορούν να είναι μόνο ιδιωτικές, αποκλείοντας ασφαλιστικά ταμεία ή υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
Τις καταστροφικές συνέπειες της «απελευθέρωσης» των αγορών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε. και των εγχώριων εκφραστών της υπέρ των ΑΠΕ και του διασυνοριακού εμπορίου ενεργειακών και «πράσινων» αγαθών, τις νιώσαμε καλά στο πετσί μας. Μέσα σε δέκα χρόνια, η κατασκευή σταθμών φυσικού αερίου και η εισαγωγή ΑΠΕ κόστισαν πάνω από 15 δισ. ευρώ, με επιτόκια 8%-11% και με ρήτρα απόσβεσης εντός δεκαετίας. Μία ακόμη συνιστώσα στο φούσκωμα του δημόσιου χρέους.
Τα τιμολόγια στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο συνεχώς εκτινάσσονται. Το φυσικό αέριο που εισάγεται στην Ελλάδα έχει την υψηλότερη τιμή σε όλη την Ε.Ε. και μια από τις υψηλότερες σ’ όλο τον κόσμο. Η είσοδος των εργολάβων αύξησε το κόστος, ενώ οι εργαζόμενοι στους εργολάβους προσλαμβάνονται και εργάζονται με όρους εξευτελιστικούς. Χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ενεργοβόρες επιχειρήσεις κλείνουν ή μετακομίζουν σε άλλες χώρες. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, αντί να παράγουν αγροτικά προϊόντα, «φυτεύτηκαν» με φωτοβολταϊκά. Η «πράσινη ενέργεια» μετατράπηκε σε οικονομική θηλιά στο λαιμό των μικροεπενδυτών αγροτών. Καταχρεώθηκαν στις τράπεζες, που απλόχερα πρόσφεραν δάνεια.
Έδωσαν προκλητικά προνόμια στους μεγαλοπαραγωγούς ενέργειας. Η τιμή που πληρώνει η ΔΕΗ για να αγοράσει το ρεύμα του Μυτιληναίου και του Λάτση είναι προκλητικά υψηλή. Πού να βρεθούν τα λεφτά για να πληρωθεί; Τη μαύρη τρύπα που δημιουργήθηκε από τις ασύμφορες τελικά ΑΠΕ αποφάσισαν να την κλείσουν εις βάρος των καταναλωτών, με αυξήσεις και χαράτσια στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Με πρόσχημα τη μείωση των ρύπων, δημιουργήθηκε και το λεγόμενο «χρηματιστήριο ρύπων». Ένας μηχανισμός-εργαλείο στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου, που εμπορεύεται «πράσινα» πιστοποιητικά, το κόστος των οποίων μετακυλίεται στους καταναλωτές - είναι το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) που πληρώνουμε στη ΔΕΗ.
Οι ιδιωτικοποιήσεις και η αντιμετώπιση ζωτικών αγαθών (π.χ. ενέργεια) ως εμπορευμάτων είναι πεδίο κερδοσκοπίας ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, με αναμενόμενα αποτελέσματα: εκποίηση δημόσιας περιουσίας, περιορισμός εθνικής κυριαρχίας, οικονομικά σκάνδαλα, μεγάλες ανατιμήσεις για τους καταναλωτές, καταστρατήγηση εργατικών δικαιωμάτων, διόγκωση της οικονομικής ύφεσης.
Καμιά ιδιωτικοποίηση δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Επανακρατικοποίηση των μονάδων παραγωγής στο σύνολό τους! Να καταγγελθούν όλες οι συμβάσεις ΑΠΕ με τους μεγαλοκαρχαρίες! Η ηλεκτροδότηση της χώρας πρέπει να εξασφαλιστεί με την καύση λιγνίτη –ως βασικού εθνικού καυσίμου–, άρα χρειάζεται εκσυγχρονισμός των λιγνιτικών μονάδων. Συμπληρωματική εξοικονόμηση ενέργειας με την υποχρεωτική εγκατάσταση κεντρικών ηλιακών συστημάτων σε κάθε νέα οικοδομή. Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε δομικά στοιχεία κτιρίων και στις οροφές εγκαταλειμμένων εγκαταστάσεων. Να δοθούν κίνητρα στους πολίτες (π.χ. φοροαπαλλαγές) για τη χρήση ΑΠΕ στα σπίτια τους. Να απαγορευτεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Να γίνει αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας με ανάπτυξη υποθαλάσσιων διασυνδέσεων σε επιλεγμένες βραχονησίδες, όπου η περιβαλλοντική και αισθητική όχληση είναι μικρότερη. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια σύγχρονη ΔΕΗ, 100% δημόσια-ενιαία-καθετοποιημένη, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, με ένα κεντρικό σχέδιο για όλο τον τομέα της ενέργειας.

Όλγα Στεφανίδου