Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Μια μεγάλη νίκη των εργαζομένων στο δημόσιο

Οι πρόσφατες δηλώσεις των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κατρούγκαλου, και Παιδείας, Κουράκη, για πάγωμα της αξιολόγησης και κατάργηση των νόμων που τη
Η νίκη των εργαζομένων του δημοσίου στο μέτωπο της αξιολόγησης σηματοδότησε τη χρεοκοπία του μνημονιακού καθεστώτος
συνοδεύουν είναι
μια πρώτη νίκη εμάς των εργαζομένων στο δημόσιο.
Ήδη εδώ και περίπου ένα χρόνο δίνουμε μια αποφασιστική μάχη χαρακωμάτων ενάντια στο σφαγείο
της αξιολόγησης των μνημονιακών κυβερνήσεων, που σήμαινε υποταγή, τρομοκρατία, μισθολογική φτώχεια και απολύσεις. Μια μάχη σε κάθε υπηρεσία και οργανισμό, πολύ δύσκολη, και στις πιο αντίξοες συνθήκες, με όλο το μνημονιακό καθεστώς και τα στελέχη τους ενωμένα και απέναντι σε κάθε εργαζόμενο συνάδελφο. Και καταφέραμε, βασιζόμενοι στην ενότητα, την τόλμη και το δίκιο του αγώνα μας να βγούμε νικητές.
Κάτω από τη μαζική απεργία-αποχή μας (ένα είδος λευκής απεργίας), τις μαζικές απεργίες και συγκεντρώσεις μας και την πρωτοφανή απειθαρχία που δείξαμε στις μνημονιακές αποφάσεις του τότε υπουργού Μητσοτάκη, τον αναγκάσαμε -ήδη από το καλοκαίρι- να σαλπίσει υποχώρηση. Η τρομοκρατία (παραδειγματικές καθαιρέσεις από διοικητικές θέσεις) και οι απειλές για πειθαρχικά που ακολούθησαν δεν πιάσανε τόπο. Τελικά, ο υπουργός δήλωσε το αυτονόητο: ότι το σύστημα της αξιολόγησής του -που έπρεπε να βγάλει το 15% των εργαζομένων μιας υπηρεσίας άχρηστο!- δεν ήταν δίκαιο…
Αλλά και στην εκπαίδευση γίνανε παρόμοια. Με πρωτοφανή μαζικότητα, χιλιάδες σχολικές μονάδες μπήκαν και τη νέα σχολική χρονιά στην απεργία-αποχή και ακυρώσανε στην πράξη την «αυτοαξιολόγηση» της σχολικής μονάδας, προθάλαμο της καθ’ αυτό αξιολόγησης-χειραγώγησης του εκπαιδευτικού, παρά το τρομερό κλίμα φόβου και απειλών από σχολικούς συμβούλους, διευθυντές εκπαίδευσης, διευθυντές σχολικών μονάδων. Στην πρωτοπορία, μάλιστα, του αγώνα στάθηκαν οι προϊσταμένες των νηπιαγωγείων, που σε μεγάλο ποσοστό αρνήθηκαν να αξιολογηθούν ακόμα και ατομικά, με ό,τι αυτό μπορούσε να σημαίνει για το εργασιακό τους μέλλον.
Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και η εκλογική νίκη των αντιμνημονιακών δυνάμεων είναι αποτέλεσμα και του αγώνα των εργαζομένων στο δημόσιο, που έδωσε την πρώτη νίκη, στο μέτωπο της αξιολόγησης. Βέβαια, είμαστε σε επιφυλακή περιμένοντας την οριστική κατάργηση του εκτρώματος της αξιολόγησης. Παρ’ όλα αυτά, η πρώτη μας νίκη μας αποτελεί σπουδαία παρακαταθήκη για το μέλλον και δίνει ελπίδες για νέους νικηφόρους αγώνες!

Μ. Σάκος