Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Κόψτε τώρα τις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών

Συνάντηση του Τσίπρα με εφοπλιστές. Θα συνεχίσει
και αυτός το έγκλημα της φοροαπαλλαγής των
πιο πλούσιων Ελλήνων;
Το εξωφρενικό γεγονός της μη φορολόγησης των εφοπλιστών, δηλαδή των πιο πλούσιων Ελλήνων, εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τον ελληνικό λαό, που ματώνει κυριολεκτικά τα τελευταία χρόνια. Μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν πληρώσει περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια τον χρόνο, ενώ την ίδια στιγμή οι εφοπλιστές θα πληρώσουν τελικά, αν πληρώσουν βέβαια, και μετά από απίστευτες αντιδράσεις, την έκτακτη «εθελοντική εισφορά» των 420 εκατομμυρίων σε τέσσερα χρόνια! Ένα εξευτελιστικό δηλαδή ποσό, αν αναλογιστούμε τα κέρδη τους. Αυτό μάλιστα συμβαίνει τη στιγμή που η κυβέρνηση ψάχνει απεγνωσμένα να βρει πόρους για να μην ξεμείνει η οικονομία από ρευστότητα, αλλά και για να εφαρμόσει το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».

Μετά από τις τόσες υποσχέσεις για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις και περισσότερη δικαιοσύνη στην κατανομή των φόρων, οι Έλληνες εφοπλιστές συνεχίζουν να απαλλάσσονται από 56 φόρους, ενώ εξακολουθούν να αβγατίζουν τα κέρδη τους. Η προεκλογική δέσμευση, επομένως, του ΣΥΡΙΖΑ για «πάταξη της φοροδιαφυγής» θα παραμείνει κενό γράμμα αν δεν φορολογηθούν πραγματικά οι εφοπλιστές!
Ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος στον κόσμο και το εφοπλιστικό κεφάλαιο επενδύει πάνω από 15 δισ. το χρόνο σε παραγγελίες νέων πλοίων, που δεν γίνονται στα ελληνικά ναυπηγεία, αλλά σε ασιατικά. Οι Έλληνες εφοπλιστές βρίσκονται στις λίστες με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και ζουν με προκλητική πολυτέλεια. Παράλληλα, εξακολουθούν να χρωστούν τεράστια ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία των Ελλήνων ναυτικών – αν υποθέσουμε ότι υπάρχει ακόμα αυτή η έννοια, διότι οι περισσότεροι έχουν αντικατασταθεί από ξένους εργάτες. Και σαν να μην έφταναν αυτά, οι εφοπλιστές παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους γιατί είναι ήδη… επιβαρυμένοι, αφού λένε ότι στέλνουν πακέτα τροφίμων σε 11.000 οικογένειες! Που ακόμα κι αν ισχύει, και πάλι το ποσό είναι ασήμαντο για τα κέρδη τους!
Τη στιγμή που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται με τον πιο σκληρό τρόπο και ζει σε καθεστώς φόβου εξαιτίας της συνεχούς αφαίμαξης μέσω άμεσων και έμμεσων φόρων, η φοροαπαλλαγή των εφοπλιστών αποτελεί τεράστιο σκάνδαλο. Η άμεση φορολόγησή τους ανάλογα με τα υπέρογκα έσοδά τους θα πρέπει να είναι υποχρέωση της καινούργιας κυβέρνησης.


Στέλλα Χατζημιχελάκη