Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Το σκάνδαλο της Siemens συνεχίζεται

Ο Χριστοφοράκος παραμένει ασύλληπτος στη 
Γερμανία και η Siemens συνεχίζει τις δουλειές
 της στην Ελλάδα…
Το 2012, η κυβέρνηση Σαμαρά, με νόμο που έφερε στη Βουλή, προσπάθησε να κλείσει το μεγάλο σκάνδαλο της Siemens, από το οποίο υπήρξε ζημιά για το ελληνικό δημόσιο που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ!
Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός προέβλεπε ότι το ελληνικό δημόσιο θα συμψηφίσει οφειλές δημόσιων φορέων προς τη Siemens ύψους 80 εκατ. ευρώ, ενώ θα λάβει και από την εταιρεία 90 εκατ. ευρώ μέχρι το 2017. Επίσης, η εταιρεία δεσμευόταν να επενδύσει 100 εκατ. στη θυγατρική της στην Ελλάδα και να διασφαλίσει τις 600 θέσεις εργασίας. Υποτίθεται ότι θα ανέγειρε και ένα νέο εργοστάσιο, δαπανώντας 60 εκατ., χωρίς όμως να υπάρχει υπογεγραμμένο χρονοδιάγραμμα, ούτε καν ρήτρες στην περίπτωση που δεν τηρούσε τη συμφωνία. Φυσικά, οι όποιες επενδύσεις αναζητούνται ακόμα με τα… κιάλια!

Επιπλέον, μέρος των 90 εκατ. αφορούσε την παράδοση, εγκατάσταση και συντήρηση ιατρικού εξοπλισμού για τα δημόσια νοσοκομεία. Πράγματι, έγινε παράδοση ιατρικού εξοπλισμού αξίας 25 εκατ. ευρώ, αλλά, όπως αποκάλυψε έκθεση των τεχνικών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, η συμφωνία ήταν επιβαρυντική για το δημόσιο, διότι: 1) δεν διασφάλιζε την ποιότητα του εξοπλισμού, αφού δεν καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές του, με αποτέλεσμα η Siemens να δίνει και απαρχαιωμένο υλικό, και 2) ενώ η παραχώρηση των μηχανημάτων είναι δωρεάν, η συντήρησή τους χρεώνεται, και μάλιστα με τιμές πέραν του ανταγωνισμού, όπου μαζί με την αγορά και των αναλώσιμων θα φτάσουν να υπερκεράσουν την αξία της «δωρεάς» των μηχανημάτων!
Μάλιστα, το πόρισμα του υπουργείου κάνει λόγω ακόμα και για «κίνδυνο διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων», αφού μπορούν να συναποφασίζουν με τη Siemens αυθαίρετα τις παραπάνω τιμές, διότι δεν υπάρχουν προαποφασισμένοι τιμοκατάλογοι! Τέλος, να αναφέρουμε ότι στις 10 Μαρτίου θα εκδικαστεί, μετά από τρεις αναβολές, η αίτηση ακύρωσης της συμφωνίας με τη Siemens που έχουν καταθέσει από το 2012 φορείς πολιτών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Τα διαπλεκόμενα μονοπώλια, με το «συγχωροχάρτι» της πρώην κυβέρνησης Σαμαρά, συνεχίζουν να απομυζούν τη χώρα. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να απαιτήσει να έρθουν όλα τα στοιχεία στο φως, να τιμωρηθούν αυστηρά όλοι οι εμπλεκόμενοι και να ριχτεί το βάρος σε εγχώρια τεχνολογική ανάπτυξη.


Γιάννης Τριανταφύλλου