Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Αμερικανική απόβαση στα Βαλκάνια


Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αλεξανδρούπολη, η οποία 
προορίζεται για βασικό ορμητήριο της αμερικανικής
 «επέλασης» στα Βαλκάνια
Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα τον Σεπτέμβριο θα είναι φρενήρης. Ο ελληνικός καπιταλισμός θα φιλοξενήσει τον αμερικάνικο καπιταλισμό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Η φετινή ΔΕΘ θα ξεπεράσει από κάθε άποψη την περσινή (τιμώμενη χώρα ήταν η Κίνα). Σε πολιτικό επίπεδο, λέγεται ότι θα έλθουν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, και ο υπουργός Εμπορίου. Επίσης, οι Αμερικανοί θα παρουσιάσουν τους επιχειρηματικούς κολοσσούς τους, που δρουν ήδη στη χώρα ή ετοιμάζουν «απόβαση» στα Βαλκάνια.

Η φράση «good business» από τη Θεσσαλονίκη θα ακουστεί σε όλα τα Βαλκάνια. Οι νέες εθνικές οδοί και σιδηροδρομικές συνδέσεις από Αλεξανδρούπολη και Καβάλα προς τη Μαύρη Θάλασσα, προς τα λιμάνια της Βουλγαρίας, εξαγγέλθηκαν. Νέοι δρόμοι που θα συνδέουν τη Σερβία με τη Βόρεια Μακεδονία έχουν αναληφθεί από αμερικάνικη κατασκευαστική εταιρεία και θα επεκταθούν προς Ελλάδα και Αλβανία (γι’ αυτό και συζητιέται τώρα η άρση του «εμπόλεμου» μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας).
Διεξάγεται ένας τρομερός αγώνας, πολιτικός, επιχειρηματικός, κατασκευαστικός, ανάμεσα σε ΗΠΑ, Κίνα, Γερμανία, Ρωσία (δεν είναι τυχαία η απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα) αλλά και Τουρκία. Όλες οι χώρες προσανατολίζονται αναλόγως των ιστορικών τους βημάτων. Ο ελληνικός καπιταλισμός μπορεί να έχει σοβαρούς επιχειρηματικούς και εμπορικούς δεσμούς με το γερμανικό κεφάλαιο, αλλά στο τέλος πάντα διαλέγει τους Άγγλους και τους Αμερικάνους.
Η όρεξη των Ελλήνων καπιταλιστών για μια νέα «βαλκανική εξόρμηση», για να διεκδικήσουν μια ηγετική θέση, οικονομική και πολιτική, στα Βαλκάνια είναι φανερή. Γι’ αυτό οι αντιθέσεις ανάμεσα στους καπιταλισμούς Ελλάδας και Τουρκίας έχουν λάβει διαστάσεις και θα λάβουν ακόμα μεγαλύτερες, αναλόγως βέβαια και των πολιτικών ισορροπιών. Δηλαδή, από το κατά πόσον θα ανεχθούν οι Τούρκοι να χάσουν ένα μέρος από το θαλάσσιο εμπόριο που περνά από τα Στενά.
Πρέπει να παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις στην περιοχή, που θα επηρεάσουν την κατάσταση και μέσα στη χώρα μας. Κυρίως, όμως, εμάς θα πρέπει να μας απασχολεί το ελληνικό προλεταριάτο, αλλά και το βαλκανικό. Στα έργα που θα γίνουν στην Ελλάδα θα πρέπει να δουλεύουν Έλληνες εργάτες, στις μεταφορές Έλληνες οδηγοί κ.λπ. Το αντίστοιχο και στις άλλες χώρες. Γιατί οι καπιταλιστές θα κοιτάξουν να πολλαπλασιάσουν το κέρδος τους χρησιμοποιώντας εισαγόμενους εργάτες, ή ακόμα φτιάχνοντας Ειδικές Οικονομικές Συνθήκες, με άθλιες συνθήκες εργασίας. Το θέμα είναι πολύ μεγάλο και θα επανέλθουμε.

Αριστείδης Λάμπρου