Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων


Ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος αναζητά σωτηρία 
στην ψήφο των αποδήμων – γνωρίζουν, φαίνεται, ότι δεν 
πρόκειται να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού
Σοβαρά ζητήματα προκύπτουν από την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφο των αποδήμων (για όσους από αυτούς έχουν ήδη δικαίωμα ψήφου). Η πρόταση αφορά την τοποθέτηση κάλπης σε όλες τις ελληνικές πρεσβείες καθώς και διευκόλυνση για την έγκαιρη εγγραφή των αποδήμων στα σχετικά μητρώα των πρεσβειών για τις επόμενες εκλογές.
Πρέπει κατ’ αρχήν να δούμε τι σημαίνει αυτή η ψήφος για την πολιτική ζωή της χώρας. Είναι δικαίωμα όσων εγκατέλειψαν παλιότερα ή πρόσφατα τη χώρα για μια καλύτερη τύχη να ορίζουν τα πολιτικά πράγματα αυτής; Τα τελευταία ειδικά χρόνια τη χώρα εγκατέλειψαν όχι κατώτερα στρώματα (π.χ. εργάτες, ανειδίκευτοι κ.λπ.), όπως παλιότερα, αλλά κυρίως επιστήμονες ειδικευμένοι σε διάφορους τομείς, όπως και υποψήφια στελέχη επιχειρήσεων.
Οικονομικά προέρχονται κυρίως από τα μεσαία και ανώτερα στρώματα και φυσικά έχουν ανάλογες πολιτικ εις.
﷽﷽﷽﷽τικυςεις και εδώ και στο εξωτερικές αντιλήψεις. Επίσης, οι απόδημοι είναι κατά μέσο όρο ευπορότεροι από τους κατοίκους της χώρας μας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ταξική σύνθεση του εκλογικού σώματος θα αλλάξει προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, και καταλαβαίνουμε όλοι προς ποια. Η συμμετοχή τους στις εκλογές θα επιφέρει ουσιαστικά αλλοίωση της δημοκρατικής έκφρασης του λαού, από πολίτες που έφυγαν, δεν ζουν στον τόπο, δεν υπόκεινται στις αλλαγές που γίνονται στη χώρα, και ίσως δεν ξαναγυρίσουν ποτέ.
Πρέπει να σκεφτούμε ότι οι απόδημοι, όταν έρχονται στην Ελλάδα, έρχονται ουσιαστικά για τουρισμό. Δεν είναι, λοιπόν, λογικό να ορίζει το μέλλον της χώρας ένας τουρίστας, έστω και Έλληνας, έστω και με αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα του.
Το ζήτημα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση, η οποία λέει ότι συμφωνεί αλλά ξέρει ότι δεν τη συμφέρει. Θα δώσει έδαφος σε μια αντιδημοκρατική ουσιαστικά πρόταση της Ν.Δ.;
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι εμείς που μείναμε εδώ να δουλέψουμε και να αγωνιστούμε για το αύριο αυτής της χώρας, καθώς και για τα δικαιώματά μας στην εργασία και στην αξιοπρέπεια, θα πρέπει να είμαστε αυτοί που θα καθορίσουν το από ποιους θα κυβερνηθεί αυτή η χώρα.

Ματίνα Χελιδώνη