Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Αγγλία: Μια από τις μεγαλύτερες απεργίες στην πρόσφατη ιστορία της χώρας ήταν η απεργία των σιδηροδρομικών στις 21, 23 και 25 Ιουνίου. Οι σιδηροδρομικοί ζητούν αυξήσεις αντίστοιχες με την άνοδο του κόστους ζωής καθώς και να σταματήσουν οι απολύσεις (προγραμματίζονται περίπου 2.500) και το σπάσιμο των εργασιακών σχέσεων στα τραίνα. Στην απεργία έλαβαν μέρος 40.000 εργαζόμενοι, ενώ την πρώτη ημέρα, 21 Ιουνίου, συμμετείχε και το μετρό του Λονδίνου, που είχε απεργήσει και στις 6 Ιουνίου. Το συνδικάτο RMTπρογραμματίζει και νέες απεργιακές κινητοποιήσεις αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του. Στις 28 και 29 Ιουνίου απήργησαν και οι εργαζόμενοι στο τραμ του Λονδίνου. Στο μεταξύ, το συνδικάτο CRW των ταχυδρομικών θα ανακοινώσει στις 19 Ιουλίου το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα 115.000 μέλη του με ερώτημα για διοργάνωση μεγάλης απεργίας του κλάδου μέσα στο καλοκαίρι. Αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν επίσης οι δικηγορικοί σύλλογοι από τις 27 Ιουνίου.

 

Βέλγιο: Ημέρα πανεθνικής δράσης και απεργίας ενάντια στην ακρίβεια διοργάνωσαν οι μεγαλύτερες εργατικές συνομοσπονδίες της χώρας στις 20 Ιουνίου, καθώς ο πληθωρισμός στη χώρα έχει φθάσει στο 9% και όλο και περισσότερες εργαζόμενες οικογένειες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς λειτούργησαν κυρίως για να μεταφέρουν διαδηλωτές στη μεγάλη κεντρική συγκέντρωση που έγινε στις Βρυξέλλες, με 80.000 περίπου κόσμο. Όλες οι αεροπορικές πτήσεις ακυρώθηκαν, ενώ και άλλες δημόσιες υπηρεσίες υπολειτούργησαν. 

 

Ισπανία: Μετά από μια ηρωική απεργία που κράτησε 20 ημέρες, από τις 2 έως τις 22 Ιουνίου, 20.000 μεταλλεργάτες στην περιοχή της Κανταβρίας κέρδισαν αυξήσεις 10,5% συνολικά για την περίοδο 2022-24.

 
Γερμανία: Σε δύο δυναμικές απεργίες κατέβηκαν οι λιμενεργάτες στα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας στις 10 και 23 Ιουνίου, διεκδικώντας αυξήσεις μισθών.

 

Αεροπορικές εταιρείες: Απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει ήδη ή προγραμματίζονται σε μια σειράαεροπορικές εταιρείες (RyanairEasyJetBritish AirwaysBrussels AirwaysSAS κ.ά.), σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Μέσα στα λοκντάουν έγιναν μαζικές απολύσεις στις εταιρείες αυτές και τώρα το προσωπικό θα πρέπει να δουλέψει σε συνθήκες απίστευτης εντατικοποίησης και ουσιαστικά με μείωση μισθού λόγω πληθωρισμού. 

 

Από τη σύνταξη