Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

 

Αγγλία: Συνεχίζεται το απεργιακό κύμα που έχει ξεκινήσει ήδη από το τέλος του καλοκαιριού, με τη συμμετοχή πολλών εργασιακών κλάδων και κεντρικό αίτημα τις αυξήσεις μισθών προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο δυσβάσταχτος πληθωρισμός. Αλλεπάλληλες απεργίες προκηρύσσονται από τους σιδηροδρομικούς, τους νοσηλευτές και το προσωπικό της άμεσης βοήθειας, τους εκπαιδευτικούς, το προσωπικό των πανεπιστημίων, τους εργαζόμενους σε μια σειρά υπηρεσίες του δημοσίου, τους οδηγούς των αστικών συγκοινωνιών σε διάφορες πόλεις, τους εργαζόμενους στις αποθήκες της Amazon κ.ά. Η εργοδοσία αναγκάστηκε να προτείνει μεγαλύτερες αυξήσεις στους σιδηροδρομικούς σε σχέση με την αρχική πρόταση και η κυβέρνηση υποσχέθηκε αυξήσεις στους νοσηλευτές… αλλά από την επόμενη χρονιά. Από την άλλη, το «Εργατικό» Κόμμα και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία κάνουν ό,τι μπορούν για να μη γενικευτεί η απεργιακή διάθεση σε όλη τη βρετανική εργατική τάξη, ωστόσο έχει ήδη προγραμματιστεί νέο κύμα απεργιών από αρχές Μαρτίου.

Γαλλία: Συνεχίστηκαν για έναν ακόμη μήνα οι μαζικές κινητοποιήσεις κατά του αντιασφαλιστικού σχεδίου της κυβέρνησης Μακρόν-Μπορν, που ανεβάζει το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια. Στις 7, 11 και 16 Φεβρουαρίου οργανώθηκαν «πανεθνικές ημέρες δράσης», με απεργίες και μεγάλες διαδηλώσεις. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε 200 πόλεις, ενώ οι διαδηλωτές σε όλη τη χώρα ξεπέρασαν τα 2,5 εκατομμύρια. Πέρα από τους σιδηροδρομικούς και τους εργαζόμενους στο δημόσιο, μαζική ήταν η συμμετοχή των εργατών στην ενέργεια, τα διυλιστήρια, τα λιμάνια, τη χημική βιομηχανία καθώς και σε πολλά άλλα εργοστάσια. Στο μεταξύ, το νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή, με τη στήριξη της δεξιάς, και θα συζητείται στη Γερουσία μέχρι τις 12 Μαρτίου. Έτσι, κρίσιμη θα είναι η νέα πανεθνική ημέρα δράσης, που έχει οριστεί για τις 7 Μαρτίου. Επίσης, έχουν προστεθεί και νέοι λόγοι για να κινητοποιηθεί ο κόσμος, καθώς η κυβέρνηση μείωσε τον χρόνο επιδότησης των ανέργων, ενώ ξεκίνησαν νέες ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Πορτογαλία και Ισπανία: Σημαντικοί απεργιακοί αγώνες βρίσκονται σε εξέλιξη στις δύο χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου. Ξεχωρίζουν η απεργία διαρκείας των εκπαιδευτικών στην Πορτογαλία, την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να σπάσει επιβάλλοντας «προσωπικό ασφαλείας», και η απεργία διαρκείας των γιατρών της Μαδρίτης. Εκατοντάδες χιλιάδες Μαδριλένοι βγήκαν στους δρόμους στις 12 Φεβρουαρίου, σε μια εντυπωσιακή συγκέντρωση υπέρ της δημόσιας υγείας.

 

Από τη σύνταξη