Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Πίνουμε το ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη

 

Γαλακτοβιομήχανοι και αλυσίδες σούπερ μάρκετ φροντίζουν 
ώστε στη χώρα μας να έχουμε το ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη
Πριν λίγους μήνες το Υπουργείο Ανάπτυξης θριαμβολογούσε ότι το τυπικό καλάθι προϊόντων σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα κοστίζει φθηνότερα από άλλες χώρες, παρουσιάζοντας μια σχετική συγκριτική έρευνα. Αν και η έρευνα πέρασε χωρίς πολλά σχόλια στα ΜΜΕ, υπήρχαν δυο τρία είδη στα οποία η σύγκριση ήταν κόλαφος για τη χώρα μας. Ένα από αυτά ήταν το παστεριωμένο γάλα. Σύμφωνα με την έρευνα (την οποία σημειωτέον πραγματοποίησε το ινστιτούτο των μεγάλων αλυσίδων – ΙΕΛΚΑ) στα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας, αγοράζουμε ακριβότερο γάλα από την Αγγλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία και στα ίδια επίπεδα με τη Γαλλία.

Τι πραγματικά είναι αυτό που ανέβασε σε τέτοια ύψη την τιμή του γάλακτος; Αν πιστέψουμε τον Άδωνι Γεωργιάδη, φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι τιμές των καυσίμων, που, όπως φαίνεται, έπληξαν… ασύμμετρα τη χώρα μας.

Από τη δεκαετία του ’80, όταν οι γαλακτοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και μεγάλες συνεταιριστικές επιχειρήσεις, χρηματοδότησαν την ανάπτυξη της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας μέχρι σήμερα, η αγορά του γάλακτος έχει περάσει στα χέρια ελάχιστων επιχειρήσεων. Η γαλακτοπαραγωγή στη χώρα μας, ενώ παλαιότερα αντιμετώπιζε απαγορεύσεις από την Ε.Ε. (ποσόστωση), σήμερα φθίνει. Και αυτό την ίδια στιγμή που το γιαούρτι έχει γίνει από τα πιο δημοφιλή εξαγώγιμα προϊόντα.

Οι παραγωγοί, οι οποίοι πέτυχαν μια ελαφρά αύξηση στην τιμή που πουλάνε το γάλα τους, ώστε να αντισταθμίσουν τα υψηλά κόστη σε ζωοτροφές και ενέργεια, ήδη δέχονται πιέσεις για μειώσεις τιμών μέχρι και 20%. Κάτω από αυτή την πίεση, αποκαλύπτουν ότι πίσω από την ακμάζουσα γαλακτοβιομηχανία της χώρας μας κρύβονται πολλά μυστικά. Όπως ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών, που έχει αλλάξει, δίνοντας τη δυνατότητα να παρασκευάζεται «ελληνικό» γιαούρτι όχι αποκλειστικά από ελληνικό γάλα, τα λεγόμενα γάλατα μακράς διάρκειας, που πίσω τους κρύβονται εισαγόμενα συμπυκνώματα, αλλά και τα τοπωνύμια που χρησιμοποιούνται αυθαίρετα, εξαπατώντας τους καταναλωτές. Μέχρι στιγμής κανένας ελεγκτικός φορέας δεν αντιδρά.

Όπως φυσικά δεν αντιδρά κανείς για το γεγονός ότι η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη ανάμεσα στα μέλη της Ε.Ε. απόκλιση τιμών μεταξύ της τιμής που πουλά ο παραγωγός στο χωράφι και αυτής που αγοράζει ο καταναλωτής στο ράφι. Στο γάλα η απόκλιση αγγίζει το 200%! Μέσα από τα δαιδαλώδη τερτίπια μιας χούφτας βιομηχανιών και αλυσίδων σούπερ μάρκετ, φθάνουμε να πίνουμε το ακριβότερο γάλα της Ευρώπης, ενώ οι κτηνοτρόφοι ίσα που επιβιώνουν.

 

Γιώργος Καστρίτης