Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Επενδύσεις-φούσκες και επιδότηση απατεώνων


Σαπουνόφουσκες: αυτό είναι πολλές από τις φοβερές και 
τρομερές επενδύσεις που διαφημίζει ο Άδωνις...
Φύκια για μεταξωτές κορδέλες είναι πολλές από τις επενδύσεις που διαφημίζει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς εταιρείες που ενέταξε σε καθεστώς ενίσχυσης, επειδή επρόκειτο δήθεν να επενδύσουν στη χώρα μας, είναι... φαντάσματα. «Εγκρίναμε 180 νέα επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 1,24 δις ευρώ, που εντάχθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο», αναφέρει στην προσωπική του ιστοσελίδα ο υπουργός. Πόσα, όμως, από αυτά πρόκειται να υλοποιηθούν;

Σύμφωνα με τον Αναπτυξιακό Νόμο 4399/2016, δικαίωμα ένταξης σε κρατική ενίσχυση έχουν και εταιρείες οι οποίες είναι υπό σύσταση. Προφανώς αυτές πρέπει σε εύλογο χρόνο να συσταθούν για να εκμεταλλευθούν τα κρατικά κονδύλια και εν τέλει να ολοκληρώσουν το έργο για το οποίο χρηματοδοτούνται εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος. Σύμφωνα όμως με δημοσιεύματα, για το 2020, από τις 27 υπό σύσταση εταιρείες που μπήκαν σε καθεστώς κρατικής ενίσχυσης, οι 13 δεν συστάθηκαν ακόμη, αφού δεν εμφανίζουν ούτε ΑΦΜ ούτε σελίδα στο ΓΕΜΗ! Το ποσό της κρατικής επιχορήγησης των εν λόγω εταιρειών υπολογίζεται σε 29 εκατ. ευρώ.

Και κάπου εδώ εμφανίζεται και ο γνωστός τηλεπαρουσιαστής-μπίζνεσμαν Κοκλώνης, ο οποίος έχει εμπλακεί σε μια σειρά σκανδαλώδεις υποθέσεις, από τη «φούσκα» της Air Fast Tickets και τα πρόστιμα στην εταιρεία Dealber μέχρι το στήσιμο επενδυτικής πυραμίδας στην Ινδία! Ο Κοκλώνης, λοιπόν, μυρίστηκε τζάμπα χρήμα και με την –υπό σύσταση– μονοπρόσωπη εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών BARKINGWELL PROGRESS ετοιμαζόταν να πάρει επιδότηση κοντά στα 10 εκατ. ευρώ, υπό το καθεστώς «ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων», στο οποίο ο Άδωνις Γεωργιάδης, τροποποιώντας τον νόμο 4864/2021, είχε φροντίσει να εντάξει και τις τηλεοπτικές παραγωγές. Τελικά, τον «πολυσχιδή» επιχειρηματία τον πρόλαβε το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, το οποίο κάνει λόγο για οργανωμένο δίκτυο εταιρειών ξεπλύματος μαύρου χρήματος που διέθετε στο εξωτερικό ο Κοκλώνης, ενώ το ύψος των οφειλών του προς το δημόσιο προσδιορίζεται σε 12 εκατ. ευρώ.

Αυτή είναι λοιπόν η ανάπτυξη που «πιστώνει» στον εαυτό του ο Γεωργιάδης: μια εικονική πραγματικότητα. Αυτή είναι και η πολιτική επενδύσεων της κυβέρνησης: δανείζουμε αεριτζήδες με δημόσιο χρήμα και παράλληλα πλειστηριάζουμε τα σπίτια των ανήμπορων για ένα κομμάτι ψωμί.

 

Γιάννης Τριανταφύλλου