Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών Γιατί απαξιώνεται;

Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων του ΙΓΜΕ.
 Δεν γίνεται σύγχρονη χώρα χωρίς ισχυρό και κατάλληλα
 εξοπλισμένο Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών.
Οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών) βρίσκονται σε συνεχή αγώνα για την αποτροπή της οριστικής διάλυσής του. Το ΙΓΜΕ έχει ζωή 65 χρόνων και σημαντική συμβολή σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Έχει συμβάλει στην ανακάλυψη κοιτασμάτων, κυρίως λιγνίτη, έχει κάνει μελέτες και προβλέψεις για γεωλογικές καταστροφές, έχει πραγματοποιήσει τη γεωλογική χαρτογράφηση του εδάφους και υπεδάφους της χώρας, όπως και των υπόγειων υδάτων, και έχει βοηθήσει στη σωστή ύδρευση και άρδευση πολλών περιοχών.

Το Ινστιτούτο απαξιώνεται συστηματικά εδώ και μια εικοσαετία περίπου. Από 1.289 εργαζόμενους που είχε το 1992, έχει φτάσει τους 199. Στην αρχή των μνημονίων, με την αποθηρίωση της αντεργατικής, παρασιτικής πολιτικής της αστικής τάξης, η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να το διαλύσει τελείως, θέτοντας σε διαθεσιμότητα 130 εργαζόμενους, αλλάζοντας το όνομά του κ.λπ. Οι εργαζόμενοι με αγώνα απέτρεψαν τη διάλυση του ΙΓΜΕ. Η κατάσταση όμως από τότε έμεινε στάσιμη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις αντίθετες προεκλογικές εξαγγελίες της, διατηρεί το ίδιο καθεστώς, το οποίο βέβαια οδηγεί σε ένα προδιαγεγραμμένο τέλος, τη διάλυση του οργανισμού. Είναι προφανές ότι αυτό γίνεται λόγω της πλήρους υποταγής της στην πολιτική του παρασιτισμού και της διάλυσης της παραγωγής.
Το ΙΓΜΕ είναι πλέον χωρίς διοίκηση και, με αφορμή κάποια ζητήματα με παλαιότερες συνταξιοδοτήσεις, έχουν μπλοκαριστεί οι λογαριασμοί του. Χρησιμεύει πλέον μόνο για την εξυπηρέτηση των υπαρχόντων καπιταλιστικών επιχειρήσεων στα ορυκτά, για την έγκριση κονδυλίων και μελετών που τις αφορούν.
Η προοπτική της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, όμως, χρειάζεται ένα εύρωστο και αναζωογονημένο ΙΓΜΕ, που να υπηρετεί αυτό τον σκοπό προς όφελος του εκμεταλλευόμενου λαού και όχι των παράσιτων του κεφαλαίου. Παλεύουμε μαζί με τους εργαζόμενους για τη σωτηρία του.
Διεκδικούμε: Ανασύσταση του Ινστιτούτου, με ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού του και του τεχνικού του μηχανισμού σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που το αφορούν (ορυκτά, μεταλλεύματα, γεωλογικά δεδομένα, υδροφόρος ορίζοντας). Τη διάλυση του ΙΓΜΕ τη θέλουν τα εγκληματικά κεφάλαια που επιδιώκουν και τη μετατροπή της οικονομίας της χώρας μας σε εντελώς παρασιτική.


Σ. Κρόκος