Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Ο κινεζικός ιμπεριαλισμός

Κινεζικά «ειρηνευτικά» στρατεύματα στο Νότιο Σουδάν
Ανάμεσα στις διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του πλανήτη, η Κίνα είναι εκείνη που –τουλάχιστον στο οικονομικό πεδίο– προωθεί σήμερα με τον πιο φιλόδοξο τρόπο τις θέσεις της.
Έχουμε και λέμε: Η Κίνα έχει πραγματοποιήσει μια σημαντική διείσδυση στη Νότια Ευρώπη, εκμεταλλευόμενη τα μνημόνια και την επιτακτική ανάγκη των χωρών της περιοχής για επενδύσεις. Σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, οι Κινέζοι έχουν βάλει πόδι σε λιμάνια, δίκτυα και εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας, logistics (αποθήκευση) κ.λπ.

Η Κίνα έγινε πρόσφατα βασικός μέτοχος της μεγαλύτερης τράπεζας της Ευρώπης, της Deutsche Bank, με ποσοστό γύρω στο 10%, ενώ κινεζική εταιρεία είναι πλέον ο μεγαλύτερος κάτοχος ενοικιαζόμενων κατοικιών στη Γερμανία! Το 2016 οι Κινέζοι επένδυσαν 40 δις δολάρια στην Ευρώπη, σχεδόν τα διπλάσια από την προηγούμενη χρονιά.
Με το σχέδιο του «νέου δρόμου του μεταξιού», η Κίνα σχεδιάζει να επενδύσει εκατοντάδες δις δολάρια σε υποδομές σε Κεντρική Ασία, Μέση Ανατολή και Ανατολική/Νοτιοανατολική Ευρώπη, ώστε να ελέγξει πλήρως τους «διαδρόμους» μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής.
Τεράστια είναι η διείσδυση της Κίνας στην υποσαχάρια Αφρική, σε χώρες με σημαντικές πρώτες ύλες (χαλκός, πετρέλαιο κ.λπ.). Διαθέτει στρατιωτική βάση στο Τζιμπουτί, όπου ετοιμάζει επίσης ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του Ινδικού. Κάθε άλλο παρά ασήμαντες είναι όμως και οι κινεζικές επενδύσεις στη Νότια Αμερική.
Η Κίνα έχει υπεραφθονία κεφαλαίων, τα οποία δεν μπορούν πλέον να επενδυθούν με μεγάλο κέρδος μέσα στη χώρα, καθώς πλήττεται ήδη από μια έρπουσα κρίση υπερσυσσώρευσης.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις βρίσκονται σε μια αμφίθυμη κατάσταση. Η Γερμανία βλέπει την Κίνα ως στρατηγικό σύμμαχο κατά των ΗΠΑ και της Αγγλίας, που στρέφονται τώρα στον προστατευτισμό. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι σημαντικότερες ευρωπαϊκές δυνάμεις κατανοούν ότι η ταχεία διείσδυση της Κίνας στην Ευρώπη απειλεί και τη δική τους θέση.
Την πιο ξεκάθαρη στάση έναντι του κινεζικού ιμπεριαλισμού έχουν οι ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί όχι απλώς έχουν πλήρη συνείδηση ότι η Κίνα απειλεί την πρωτοκαθεδρία τους στις «καυτές ζώνες» του πλανήτη αλλά είναι και αποφασισμένοι να τη σταματήσουν με κάθε τρόπο. Ο ανταγωνισμός αμερικανικού και κινεζικού ιμπεριαλισμού, και οι επιπτώσεις του στην Ευρώπη, θα είναι ίσως ο βασικότερος παράγοντας στη διαμόρφωση της παγκόσμιας πολιτικής κατάστασης την επόμενη περίοδο.


Πάρις Δάγλας