Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Θανάσιμος κίνδυνος η «κινεζοποίηση» των λιμανιών

Ο αγώνας για να μην κινεζοποιηθούν τα λιμάνια συνεχίζεται
 και μας αφορά όλους
Όσο πλησιάζει η ώρα της κρίσιμης μάχης για το λιμάνι του Πειραιά, οι φίλοι και οι εχθροί των εργατών ξεχωρίζουν. Οι Κινέζοι, σίγουροι για τις εξελίξεις, και πριν ακόμα φτάσει στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, κάλεσαν τους δημάρχους του Πειραιά για «γνωριμία». Ο μόνος που δεν πήγε ήταν ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, και του αξίζουν χίλια μπράβο γιατί τιμάει την ψήφο των συμπολιτών του και υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους. Οι υπόλοιποι (Πειραιά, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Κορυδαλλού, Περάματος, Σαλαμίνας, Ελευσίνας-Μάνδρας) είναι κατάπτυστοι και υπόλογοι στη συνείδηση της ελληνικής εργατικής τάξης.

Η ενέργεια των Κινέζων όμως δείχνει ότι τα σχέδιά τους δεν μένουν στο λιμάνι και είναι ευρύτερα. Και το ξαναλέμε ότι αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για τον ελληνικό λαό. Τα άθλια προϊόντα τους, που είναι πάμφθηνα γιατί είναι φτιαγμένα στις πιο μεσαιωνικές εργασιακές συνθήκες, διαλύουν την εγχώρια παραγωγή, εκτοξεύουν την ανεργία και καταβαραθρώνουν το βιοτικό μας επίπεδο. Οι Κινέζοι σχεδιάζουν να φτιάξουν εγκαταστάσεις συναρμολόγησης των προϊόντων τους για να τα βαφτίζουν ελληνικά και ευρωπαϊκά και να τα πουλούν στις ανάλογες τιμές. Η πλημμυρίδα αυτή θα τσακίσει όσες βιοτεχνίες και βιομηχανίες έχουν απομείνει στην περιοχή του Πειραιά. Και το κυριότερο θα απλώσει σε όλη την Αττική τις μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις που οι Κινέζοι ήδη εφαρμόζουν στις δυο εμπορικές προβλήτες του λιμανιού που βρίσκονται στην κατοχή τους.
Οι λιμενεργάτες του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, που και αυτό απειλείται με ξεπούλημα, ξεκίνησαν αποχή από υπερωρίες και αμέσως έπεσαν απάνω τους τα εμποροβιομηχανικά επιμελητήρια της πόλης. Οι εγχώριοι καπιταλιστές, ακόμα και οι μεσαίοι, είναι παραδοσιακά τυφλωμένοι απ’ την αντεργατική τους λύσσα και τον τυχοδιωκτισμό. Δεν θέλουν να δουν ότι η εισβολή των κινέζικων προϊόντων χτυπάει το παραγωγικό τμήμα τους. Το δε εμπορικό κεφάλαιο θέλει να κερδοσκοπήσει με το «βάφτισμα» των κινέζικων σε ευρωπαϊκά και με την πώλησή τους σε ανάλογη τιμή. Ο ελληνικός λαός, όμως, όχι μόνο δεν έχει κανένα συμφέρον αλλά διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο από την κινέζικη πλημμυρίδα. Γι’ αυτό κάθε συνειδητός και δημοκρατικός πολίτης οφείλει να βρεθεί στο πλευρό των αγωνιζόμενων λιμενεργατών.


Σ. Κρόκος