Κυριακή 29 Μαΐου 2016

ΛΑΡΚΟ Σαμποτάζ εις βάρος της βιομηχανίας

Η ΛΑΡΚΟ, ο πνεύμονας αυτός της βιομηχανίας, μπορεί να επιβιώσει
μόνο στα χέρια των εργατών 
Η βιομηχανία σιδηρονικελίου ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας, με εξορυκτικές εγκαταστάσεις σε Εύβοια και Πτολεμαΐδα, απειλείται με κλείσιμο λόγω «παράνομων» (σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση) κρατικών ενισχύσεων, ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ. Η ιμπεριαλιστική Ε.Ε. παραπέμπει για αυτό το λόγο την Ελλάδα στο δικαστήριό της.
Τα στοιχεία για την εξορυκτική βιομηχανία της χώρας δείχνουν ότι αυτή στέκεται στα πόδια της και μπορεί να αναπτυχθεί. Πιο συγκεκριμένα, έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Μελετών (ΙΟΒΕ – όργανο του ΣΕΒ) αναφέρει: εν μέσω κρίσης, οι εξορυκτικές επιχειρήσεις είχαν τζίρο 2,1 δις ευρώ ετησίως, ενώ καλύπτουν το 2,2% του ΑΕΠ.
Η βιομηχανία εξόρυξης απασχολεί 15.800 εργαζόμενους άμεσα και πολύ περισσότερους έμμεσα. Έχει το πλεονέκτημα της γεωγραφικής θέσης της χώρας, μέσω των θαλάσσιων μεταφορών, και θα είχε και του σιδηρόδρομου, αν αυτόν δεν τον σαμποτάριζε η αστική τάξη με τη συνολική πολιτική της. Έχει προοπτική ανάπτυξης 13,7% ως το 2020. Η βάση αυτής της βιομηχανίας είναι το πλούσιο σε ορυκτά υπέδαφος της χώρας.
Γιατί λοιπόν με αυτές τις προϋποθέσεις θέλουν να κλείσουν τη ΛΑΡΚΟ, όταν  το σιδηρονικέλιο που παράγει είναι μοναδικό παγκοσμίως; Η απάντηση βρίσκεται στη γνωστή πολιτική των εγχώριων καπιταλιστών που είναι σε συμπαιγνία με την ιμπεριαλιστική Ε.Ε. Θέλουν την Ελλάδα «παράδεισο» του παρασιτισμού, χωρίς ισχυρή βιομηχανία και ισχυρή εργατική τάξη. Η απαγόρευση κρατικών ενισχύσεων προς τις δημόσιες επιχειρήσεις είναι ένας ωμός εκβιασμός για να προωθηθεί η συγκεκριμένη πολιτική. Αλλά είναι και υποκριτική. Εδώ ενισχύονται με δισεκατομμύρια οι γνωστοί εργολάβοι, κατασκευαστές, προμηθευτές κ.λπ., τα 160 εκατομμύρια στη ΛΑΡΚΟ τους πείραξαν; Τη ΛΑΡΚΟ ειδικά την επιβουλεύονται οι ίδιοι αυτοί γύπες του εργολαβικού κεφαλαίου, για να τη μετατρέψουν σε επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Αυτοί που μπορούν να σώσουν τη ΛΑΡΚΟ είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοί της. Να ακυρώσουν στην πράξη τις εκβιαστικές ενέργειες Ε.Ε. και καπιταλιστών, στις οποίες η κυβέρνηση κρατάει μια εντελώς αμφιλεγόμενη στάση. Να παλέψουν για περαιτέρω ενίσχυση και εκσυγχρονισμό της επιχείρησης και να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις διοικητικές και οικονομικές λειτουργίες. Η στήριξη της κρατικής βιομηχανίας είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ελληνικού λαού και ζωτικό στοιχείο για τη σωτηρία του. Κανείς δεν μπορεί να το απαγορέψει.


Σ. Κρόκος