Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Αγγλία: Φουσκώνει το απεργιακό κύμα στη Βρετανία μετά το Brexit. Σε 5ήμερη απεργία από τις 19 Δεκεμβρίου κατέβηκαν οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία, ενάντια στις περικοπές θέσεων εργασίας και των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Οι συνάδελφοί τους του ιδιωτικοποιημένου ταχυδρομικού φορέα Royal Mail ετοιμάζουν απεργίες σε ένδειξη συμπαράστασης. Στον τομέα των σιδηροδρόμων, και ιδίως στις ιδιωτικές εταιρείες, όπως η Southern Railways, οι απεργιακές κινητοποιήσεις είναι αλλεπάλληλες και κλιμακούμενες από τον περασμένο Αύγουστο. Από τις 13 Δεκεμβρίου έως και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου το προσωπικό της εταιρείας έχει πραγματοποιήσει 9 24ωρες απεργίες, επαναλαμβανόμενες και μη, ενώ 5ήμερη απεργία έχει ανακοινωθεί με έναρξη από 9 Ιανουαρίου.
Το βασικό αίτημα είναι να μην ισχύσει το καθεστώς που περιορίζει σε πολλούς συρμούς το προσωπικό σε ένα άτομο, τον οδηγό (!), καταργώντας έτσι εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Στις 25-26 Δεκεμβρίου απήργησε το προσωπικό καμπίνας του εθνικού αερομεταφορέα (British Airways), διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Ενώ απεργίες ετοιμάζονται και σε μια άλλη αεροπορική εταιρεία, την Virgin Atlantic, στο μετρό, σε ακτοπλοϊκές εταιρείες κ.α. Ο δεξιός Τύπος χαλάει τον κόσμο για νέους αντιαπεργιακούς νόμους, αλλά το ηθικό της εργατικής τάξης είναι ανεβασμένο. Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη βρετανική εργατική τάξη είναι η υπονομευτική ή και ανοιχτά προδοτική στάση της ελεγχόμενης από το «Εργατικό» Κόμμα συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.

Μεξικό: Κύμα μαζικών και δυναμικών διαδηλώσεων ξεκίνησε σε όλη τη χώρα από την 1η Ιανουαρίου, με την εφαρμογή της αύξησης 20% στη βενζίνη, που επιδεινώνει δραματικά πολλές πλευρές της ζωής των φτωχών λαϊκών μαζών. Μαζί με τις διαδηλώσεις οργανώνονται οργισμένες απεργίες από συνδικάτα των μεταφορών, φορτηγατζήδες, ταξιτζήδες κ.λπ., καθώς και αποκλεισμοί πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών από συγκρούσεις έφτασε τους 4, ενώ πάνω από 1.000 είναι οι συλληφθέντες.

Ολλανδία: Σε 7ήμερη απεργία κατέβηκαν οι εργάτες του διυλιστηρίου της Shell στο Ρότερνταμ από τις 9 Δεκεμβρίου, διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις μισθών.

Ισπανία: Περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι διαδήλωσαν στο κέντρο της Μαδρίτης στις 18 Δεκεμβρίου, ενάντια στην πολιτική λιτότητας της νέας κυβέρνησης Ραχόι, ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς.


Από τη σύνταξη