Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Δεδομένη η στροφή της Αμερικής στον προστατευτισμό

Η Ford είναι ένας από τους αμερικανικούς επιχειρηματικούς
κολοσσούς που προσανατολίζονται ήδη στην υλοποίηση
της νέας προστατευτικής πολιτικής των ΗΠΑ
Η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ σηματοδοτεί τη στροφή του αμερικανικού καπιταλισμού προς τον εθνικό προστατευτισμό και τη χρεοκοπία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Οι διάφοροι απολογητές του νεοφιλελευθερισμού, των «ανοιχτών αγορών» και των «ανοιχτών συνόρων», προσπαθούν τώρα να κουκουλώσουν την ιδεολογική ήττα τους,
αναφέροντας ότι τίποτα δεν πρόκειται ν’ αλλάξει κι ότι όλ’ αυτά που έλεγε ο Τραμπ ήταν προεκλογικά. Μάλιστα, ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν κατά κόρον και προβάλλουν ως «νομοτέλεια» είναι ότι το κεφαλαίο δεν μπορεί να πειθαρχήσει σε ένα κράτος, ότι δεν μπορεί να «μαντρωθεί» κ.λπ. Όμως, η αδυσώπητη… καπιταλιστική πραγματικότητα τούς προσγειώνει απότομα.
Πριν ακόμα αναλάβει ο Τραμπ την προεδρία των ΗΠΑ, αρχίζει ήδη να υλοποιεί ένα μέρος του προγράμματός του –με απευθείας συνεννοήσεις αλλά και απειλές–, εξαναγκάζοντας μεγάλες επιχειρήσεις να αλλάξουν τα σχέδιά τους για επενδύσεις στο εξωτερικό και να προσανατολιστούν στο να αναπτύξουν δραστηριότητες στο αμερικανικό έδαφος, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, η Ford, η οποία ματαίωσε την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στο Μεξικό, κόστους 1,6 δισ. δολαρίων, και αποφάσισε να επενδύσει στις ΗΠΑ. Παράλληλα, ο Τραμπ έχει ήδη αναγκάσει την Boeing να ρίξει τις τιμές της για παραγγελίες κρατικών αεροσκαφών, ενώ έχει απειλήσει την General Motors ότι θα της επιβάλει βαρείς δασμούς αν συνεχίζει να κατασκευάζει μοντέλα εκτός ΗΠΑ, όπως και την ιαπωνική Toyota για αυτοκίνητα που κατασκευάζει στο Μεξικό και εξάγει στις ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, δηλώνει ότι όσες επιχειρήσεις εγκαταλείπουν τις ΗΠΑ και παράγουν προϊόντα σε εργοστάσια στο εξωτερικό θα αντιμετωπίζουν «συνέπειες».
Τα παραδείγματα αυτά, λοιπόν, αποδεικνύουν ότι οι προεκλογικές δηλώσεις του Τραμπ δεν ήταν μόνο υποσχέσεις και δεν γινόντουσαν μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά ότι εξέφραζαν πραγματικά τη νέα τάση του πιο δυνατού καπιταλισμού του κόσμου, του αμερικανικού, προς τον εθνικό προστατευτισμό. Τάση που θα οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές και ανατροπές σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη νέα αυτή πραγματικότητα που διαμορφώνεται, η εργατική τάξη έχει κάθε δυνατότητα να εκμεταλλευθεί τη διάσπαση στο στρατόπεδο του αντιπάλου και να ενισχύσει στρατηγικά τη θέση της.


Μ. Σάκος