Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

ΣΕΒ και μεγαλοαστική υποκρισία

Για τη συρρίκνωση της ελληνικής βιομηχανίας,
ο ΣΕΒ θεωρεί ότι φταίνε οι πάντες… εκτός
από τους ίδιους τους βιομήχανους!
Ο ΣΕΒ μας βομβαρδίζει τελευταία με ανακοινώσεις έκτασης μανιφέστου, στις οποίες εμφανίζεται να γνωρίζει όλες τις αιτίες για τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και όλες τις λύσεις. Το σκεπτικό του είναι πολύ απλό: φταίνε όλοι οι άλλοι, εκτός από τους μεγαλοαστούς, και η λύση είναι να στριμωχθούν όλα τα άλλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, για να δοθούν επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, τζάμπα εργατικό δυναμικό και πλήρης ελευθερία κινήσεων στο κεφάλαιο.
Βεβαίως, καμιά φορά λένε και σωστά πράγματα. Για παράδειγμα, στην πρώτη ανακοίνωσή τους για το 2017, παραδέχονται ουσιαστικά το αδιέξοδο των μνημονιακών μέτρων. Επίσης, σωστά παρατηρούν ότι ο πολύ μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων, παρασιτικού συνήθως αντικειμένου, που δεν εφάρμοζαν τη φορολογική και εργασιακή νομοθεσία, λειτούργησε
ιστορικά ως ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη μεγάλων παραγωγικών επιχειρήσεων στη χώρα. Μόνο που οι κύριοι του ΣΕΒ ξέχασαν να μας πουν ότι για αυτά τα φαινόμενα οι ίδιοι ήταν οι κύριοι υπεύθυνοι και οι πρώτοι διδάξαντες!
Ποιοι ήταν αυτοί που μέσα σε μισό αιώνα χρεοκόπησαν δολίως δύο και τρεις φορές τα εργοστάσιά τους, αφού καρπώθηκαν κρατικές επιδοτήσεις και θαλασσοδάνεια; Που χρηματοδοτούσαν τις πιο διεφθαρμένες πολιτικές ηγεσίες; Που φέσωναν συνέχεια την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία; Που με την πρώτη υπόνοια κρίσης, εξωτερικών προβλημάτων κ.λπ., έβαζαν λουκέτο και έφευγαν στο εξωτερικό, μαζί με όλο το χρήμα; Που δεν επένδυαν ποτέ σοβαρά στην αναβάθμιση της τεχνολογίας και του προσωπικού, αλλά νοιάζονταν μόνο για το βραχυπρόθεσμο κέρδος; Που με τις αντεργατικές τους πρακτικές και τις τριτοκοσμικές μεθόδους διοίκησης ουσιαστικά εξωθούσαν τους καλούς μάστορες να φύγουν και να ανοίξουν το δικό τους μαγαζάκι; Όλοι αυτοί ήσαν οι Έλληνες μεγαλοκαπιταλιστές, και μεταξύ αυτών τα περισσότερα από τα ηγετικά στελέχη του ΣΕΒ των τελευταίων δεκαετιών.
Η ελληνική μεγαλοαστική τάξη ήταν και είναι μια από τις πιο τυχοδιωκτικές και αρπακτικές του κόσμου. Αυτό η ελληνική εργατική τάξη το ξέρει πολύ καλά. Γι’ αυτό και δεν πρόκειται ποτέ να δώσει την παραμικρή σημασία σε αυτά που λένε οι κύριοι του ΣΕΒ και δεν θα υποταχθεί ποτέ σε καμιά «εθνική συνεννόηση» προς όφελος των αφεντικών.


Πάρις Δάγλας