Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

NOVARTIS ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΦΙΕΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ

Η Ελλάδα γίνεται το πεδίο ενός πολέμου ΗΠΑ-Ευρώπης, γύρω από την τεράστια «πίτα» της συνταγογράφησης φαρμάκων
Δεν υπάρχει καπιταλισμός χωρίς διαφθορά. Μόνο που στον
χώρο της υγείας η διαφθορά αυτή παίρνει έναν ακόμα
πιο εγκληματικό χαρακτήρα, καθώς διακυβεύονται άμεσα
και ανθρώπινες ζωές.

Μια απόπειρα αυτοκτονίας στο ξενοδοχείο Χίλτον ανήμερα της Πρωτοχρονιάς έγινε η αφορμή να αρχίσει να ξετυλίγεται δημοσίως ένα κουβάρι αποκαλύψεων που ξεπερνά την Ελλάδα και απλώνεται παγκοσμίως.
Η απόπειρα αυτοκτονίας του 44χρονου άνδρα, μεγαλοστελέχους της ελβετικής –γερμανικών συμφερόντων– φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, οφείλεται στην πίεση που δέχεται λόγω
των δικαστικών ερευνών που διεξάγονται και αφορούν τις πρακτικές που ακολουθούσε η εταιρεία-κολοσσός προκειμένου να επικρατήσει στην αγορά του φαρμάκου. Στις ΗΠΑ, η Novartis απασχολεί τη δικαιοσύνη ήδη από το 2005, όταν και διεξήχθη εκτεταμένη έρευνα για αθέμιτες πρακτικές προώθησης 6 φαρμάκων της και υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημίωση 423 εκατ. δολαρίων! Ξανά, όμως, την περίοδο 2013-2015 οι αμερικανικές αρχές μήνυσαν τη Novartis με την κατηγορία της δωροδοκίας γιατρών την περίοδο 2007-2012, προκειμένου να συνταγογραφούν τα φάρμακά της στους ασθενείς τους, και η υπόθεση κατέληξε σε έναν ακόμα συμβιβασμό, με την εταιρεία να καταβάλει 390 εκατ. δολάρια αποζημίωση στο αμερικανικό κράτος.
Στη χώρα μας η βόμβα έσκασε όταν δύο Έλληνες, οι οποίοι εργάζονταν στα τμήματα πωλήσεων και εταιρικής ευθύνης της Novartis Ελλάδας αντίστοιχα, κατέθεσαν τον Αύγουστο του 2016 στις αμερικανικές αρχές εκατοντάδες έγγραφα που αποκαλύπτουν δωροδοκία περίπου 4.000 γιατρών του ελληνικού ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, για την περίοδο 2006-2014, καθώς και ονόματα εταιρειών μέσω των οποίων η Novartis ξέπλενε χρήματα. Είναι πιθανό τα στοιχεία αυτά να εμπλέξουν και πολιτικά πρόσωπα εκείνης της περιόδου. Στη χώρα μας υπήρξε δικαστική κινητοποίηση για το θέμα τον περασμένο Δεκέμβριο και έκτοτε έχουν εξεταστεί 178 μάρτυρες, ενώ με εισαγγελική εντολή έγινε και έφοδος στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα για τη συλλογή επιπλέον στοιχείων. Παράλληλα, οι ελληνικές αρχές πρόκειται να ζητήσουν από τις ΗΠΑ τις καταθέσεις των δύο πληροφοριοδοτών, ενώ κλιμάκιο του FBI, που άρχισε τη διερεύνηση και σε άλλες χώρες (Κίνα, Νότια Κορέα, Τουρκία), βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα.
Η Novartis έχει καθαρά ετήσια κέρδη πάνω από 17 δις δολάρια και περιουσία 131 δις δολαρίων, μεγαλύτερη από τις ανταγωνίστριές της GlaxoSmithKline και Roche. Διαθέτει δύο «στρατηγεία», ένα στη Βασιλεία της Ελβετίας και άλλο ένα στο Κέμπριτζ των ΗΠΑ. Οι εργαζόμενοί της παγκοσμίως ανέρχονται συνολικά σε περίπου 120.000 και συμμετέχει σε μια αγορά, τη συνταγογράφηση φαρμάκων, η οποία θα φτάσει παγκοσμίως το 1,5 τρις δολάρια στην επόμενη πενταετία!
Υπενθυμίζουμε ότι στην Ελλάδα εκκρεμούν και διώξεις που ασκήθηκαν το 2015 σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση δωροδοκίας 800 γιατρών από τον γερμανικό κολοσσό Bayer, με το ποσό των 2 εκατ. ευρώ, την περίοδο 2005-2008. Και οι δύο υποθέσεις αναδεικνύουν την τεράστια διαφθορά που επικρατεί στον χώρο των πολυεθνικών του φαρμάκου. Με τα δυσθεώρητα κέρδη τους έχουν φτάσει στο σημείο να ελέγχουν τα συστήματα υγείας, να εξαγοράζουν τους γιατρούς και να παίζουν κορώνα γράμματα την υγεία μας!
Το σκάνδαλο Novartis είναι πρωτοφανών διαστάσεων. Είναι πολύ πιθανό να δούμε και αποκαλύψεις για μίζες πολιτικών προσώπων, αφού αποτελεί πολύ αγαπημένη πρακτική ειδικά των γερμανικών πολυεθνικών στην Ελλάδα το «λάδωμα», βλέπε Siemens, Rheinmetall κ.ά. Τέλος, και αυτό το σκάνδαλο εντάσσεται στον ανελέητο οικονομικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ Αμερικής και γερμανικής Ευρώπης, στο πλαίσιο του οποίου έχουμε δει μάχες με εταιρείες μεγαθήρια: Volkswagen, Deutsche Bank, Apple, Google κ.ά. Ένας τέτοιος πόλεμος γιγάντων είναι δύσκολο να κουκουλωθεί. Αντιθέτως, ο πόλεμος θα ενταθεί και νέες αποκαλύψεις σύντομα θα ακολουθήσουν!


Γιάννης Τριανταφύλλου