Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Ακαδημία Πλάτωνος Δεν χρειαζόμαστε ένα ακόμα mall

Ένας από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους σε μια 
υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας κινδυνεύει να δώσει
 τη θέση του σε ένα ακόμη mall
Το ξεπούλημα δημόσιων χώρων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τη σφραγίδα της «ανάπτυξης», έχει πάρει χαρακτήρα επιδημίας. Σειρά έχει η Ακαδημία Πλάτωνος, στον χώρο της οποίας πρόκειται να κατασκευαστεί το εμπορικό κέντρο «Academy Gardens». Το πράσινο φως έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, με προεδρικό διάταγμα για τον καθορισμό των όρων δόμησης τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων.

Η περίπτωση της Ακαδημίας Πλάτωνος δείχνει τον τρόπο με τον οποίο εξακολουθεί και από τη σημερινή κυβέρνηση να «τακτοποιείται» κοινωνικά και πολεοδομικά η Αττική, με δραματικές επιπτώσεις για την ποιότητα ζωής στο Λεκανοπέδιο.
Στην Ακαδημία Πλάτωνος υπάρχει ένας ιδιαίτερα σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, που είναι ταυτόχρονα και μια «ανάσα» πρασίνου και ελεύθερου χώρου σε μια από τις πολύπαθες περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Η λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου και του πολιτιστικού πάρκου, μαζί με τη λειτουργία του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών, το οποίο έχει εξαγγελθεί, μπορούν να μεταμορφώσουν την περιοχή και να αναδείξουν τη σημασία του μνημείου για την ιστορία της κλασικής Αθήνας.
Χρειάστηκαν 22 χρόνια και διαρκείς, μαζικές κινητοποιήσεις των κατοίκων για να γίνει μια πρώτη ουσιαστική ενέργεια από πλευράς πολιτείας, στα τέλη του 2010, για τη σωτηρία του αρχαιολογικού χώρου, δηλαδή, να αποφασιστεί η απαλλοτρίωση του οικοπέδου και να θεσμοθετηθούν ορισμένα μέτρα μείωσης της δόμησης. Όλα αυτά όμως άλλαξαν με την απόφαση Σταθάκη. Η δημιουργία ενός ακόμη τεράστιου mall στην ευρύτερη περιοχή, με την όχληση και τις εμπορικές χρήσεις του, μόνο υποβάθμιση θα φέρει.
Μετά την απόφαση αυτή και σε συνέχεια των προηγούμενων αγώνων, το συντονιστικό αγώνα που έχει δημιουργηθεί για τη σωτηρία του πάρκου στοχεύει να ξεσηκώσει ένα ευρύ κύμα αντιδράσεων που θα σταματήσει τα σχέδια της πολυεθνικής να αρπάξει το «φιλέτο» της εμπορικής κίνησης στα δυτικά και να εκμεταλλευθεί την «υπεραξία» της φήμης και της ιστορικότητας του αρχαιολογικού χώρου, με προοπτική στην ουσία την ιδιωτικοποίησή του.
Η μόνη λύση για την ανάπτυξη της περιοχής είναι η αναβάθμιση του αρχαιολογικού πάρκου ως κοινού-δημόσιου αγαθού για όλους τους κατοίκους της Αθήνας, και όχι ως «φιλέτου» κέρδους για πολυεθνικές.

Ματίνα Χελιδώνη