Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ


ΗΠΑ: Συνεχίζεται και επεκτείνεται και σε άλλες πολιτείες (Βόρεια Καρολίνα, Νότια Καρολίνα, Καλιφόρνια κ.λπ.) το μεγάλο απεργιακό κίνημα των δασκάλων. Οι δάσκαλοι διεκδικούν αύξηση των μισθών τους, βελτίωση του ασφαλιστικού τους, χρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας –και όχι ενθάρρυνση της ιδιωτικής–, καθώς και το δικαίωμα στην απεργία (σε ορισμένες πολιτείες δεν ισχύει για τους εργαζόμενους στο δημόσιο). Στη Δυτική Βιρτζίνια, την Αριζόνα, το Κεντάκι, την Οκλαχόμα, το Κολοράντο οι δάσκαλοι έχουν ήδη κερδίσει σημαντικό μέρος των αιτημάτων τους, ενώ παντού έχουν τη συμπαράσταση του εργαζόμενου κόσμου.
Στην Αριζόνα, στις 26 Απριλίου, 50.000 δάσκαλοι και συμπαραστάτες διαδήλωσαν στο Φοίνιξ, πρωτεύουσα της πολιτείας, ενώ στις 4 Μαΐου επέστρεψαν στα σχολεία, έχοντας κερδίσει αυξήσεις 20% έως το 2020, μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών, καθώς και περισσότερα χρήματα για τα σχολεία. Σε μια άλλη εξέλιξη, απεργία διαρκείας από τις 7 Μαΐου ξεκίνησαν οι εργάτες της αεροναυπηγικής United Launch Alliance, η οποία έληξε μετά από δύο εβδομάδες, ενώ στις 7-9 Μαρτίου κατέβηκαν σε 3ήμερη απεργία οι 53.000 εργαζόμενοι (πλην εκπαιδευτικού προσωπικού) του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Ακόμα και στο Λας Βέγκας, οι εργαζόμενοι στην εστίαση στα τεράστια ξενοδοχεία-καζίνο ετοιμάζονται για την πρώτη τους απεργία από το 1984. Σπουδαίες κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών εξελίσσονται σε μια σειρά ακόμα χώρες της αμερικανικής ηπείρου, όπως Κολομβία, Μεξικό, Γουατεμάλα, Καναδάς, Αργεντινή κ.λπ.

Βέλγιο: Το 75% των πτήσεων της αεροπορικής εταιρείας Brussels Airlines, θυγατρικής της γερμανικής Lufthansa, ματαιώθηκε στις 14 και 16 Μαΐου, καθώς οι πιλότοι απήργησαν, με μισθολογικά και άλλα αιτήματα.

Γαλλία: Οι σιδηροδρομικοί συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, με μία 48ωρη ανά 5 ημέρες, παλεύοντας ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο «αναδιοργάνωσης» των σιδηροδρόμων, που αποδομεί τις εργασιακές τους κατακτήσεις και ανοίγει τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση. Το προσωπικό της Air France βρίσκεται, επίσης, σε κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις από τον Φεβρουάριο, με μισθολογικά κυρίως αιτήματα. Στο μέτωπο έχουν μπει και οι φοιτητές, που αντιδρούν στη σκλήρυνση της διαδικασίας εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Σε πολλά πανεπιστήμια ακυρώθηκαν εξετάσεις λόγω καταλήψεων, καταλήψεις τις οποίες επισκέφθηκαν και σιδηροδρομικοί για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους. Στις 22 Μαΐου έγινε γενική απεργία στο δημόσιο, ενώ στις 26 Μαΐου 250.000 διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα.  

Από τη σύνταξη