Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

BAYER-MONSANTO ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ


Οι πόροι της γης επαρκούν, και με το παραπάνω, για όλους,
εκτός αν υποτάσσονται στην κερδοσκοπία των λίγων

Ένα από τα πιο επικίνδυνα προϊόντα της Monsanto, το ζιζανιοκτόνο Roundup,
 που προκαλεί καρκινογενέσεις, τώρα διατίθεται κανονικά από τη Bayer

Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Bayer απορρόφησε τη Monsanto, τη μεγαλύτερη πολυεθνική παραγωγής και διάθεσης μεταλλαγμένων σπόρων. Η Monsanto έχει κατηγορηθεί ότι τα προϊόντα της θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και επιβαρύνουν το περιβάλλον. Επίσης, τεράστιο είναι το ηθικό και κοινωνικό ζήτημα από τη δράση της συγκεκριμένης εταιρείας, μεταξύ άλλων η εξάρτηση των φτωχών αγροτών, και επομένως και των φτωχών χωρών, από τα συμφέροντά της.
Η Bayer, από την άλλη, είναι μια φαρμακοβιομηχανία που η ανάπτυξη και η κυριαρχία της βασίστηκε σε ένα πολύ σκοτεινό παρελθόν. Πολλά από τα προϊόντα της ήταν αποτελέσματα πειραμάτων όχι σε ζώα, όπως στις περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες, αλλά σε ανθρώπους, αιχμαλώτους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης την περίοδο των Ναζί. Οπότε η ένωση αυτών των δύο εταιρειών μόνο κάτι καλό δεν προμηνύει.

Η Monsanto είχε γίνει το κόκκινο πανί, όχι μόνο για τους περιβαλλοντολόγους, αλλά και για το ευρύ κοινό. Έχουν γίνει άπειρες διαμαρτυρίες εναντίον της, με αποτέλεσμα να μειωθεί πολύ η διάθεση –παρά τη συστηματική προπαγάνδα– για κατανάλωση των διατροφικών σκουπιδιών της. Άρα έπρεπε να βρεθεί κάποιος τρόπος να διατεθούν τα μεταλλαγμένα με άλλη επωνυμία και με την «εγγύηση» μιας «αξιόπιστης» φαρμακευτικής εταιρείας. Η οποία θα κάνει τη βρώμικη δουλειά που δεν μπορεί να κάνει πλέον η Monsanto. Δηλαδή, να εξαγοράζει πολιτικούς και κυβερνήσεις για να δείχνουν ανοχή στο να καταστρέφεται η υγεία των πολιτών και το περιβάλλον.
Όσο για το επιχείρημα ότι η παραγωγή των μεταλλαγμένων θα σώσει τον πλανήτη από τη φτώχεια και την πείνα, μιας και η γη υποτίθεται ότι δεν διαθέτει αρκετούς πόρους για να θρέψει τον όλο και αυξανόμενο πληθυσμό της, είναι μια σκέτη ανοησία. Η γη είχε και έχει αρκετούς πόρους για να θρέψει όχι μόνο αυτόν τον πληθυσμό αλλά και άλλο τόσο. Το πρόβλημα δεν ειναι η ποσότητα των πόρων αλλά η διαχείρισή τους. Γιατί, αν η τροφή και το νερό γίνονται και αυτά αντικείμενο εκμετάλλευσης και μέσο ιδιωτικού πλουτισμού, τότε φυσικά και δεν επαρκούν. Αν τα απαραίτητα μέσα επιβίωσης ανήκουν σε μια μικρή μειοψηφία που τα εκμεταλλεύεται, τότε δημιουργούνται οι ελλείψεις, η φτώχεια και η δυστυχία. Αν υπήρχε σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, ορθολογικός σχεδιασμός της παραγωγής και της διάθεσης των προϊόντων και όχι κερδοσκοπία, τότε δεν θα μιλάγαμε ποτέ για έλλειψη τροφής. Άλλωστε, τα μεταλλαγμένα όχι μόνο δεν λύνουν κανένα πρόβλημα αλλά δημιουργούν προβλήματα, εφόσον έχει αποδειχθεί ότι είναι επιβαρυντικά για την υγεία.
Ο έλεγχος της διατροφής είναι επίσης ένα τεράστιο θέμα όσον αφορά τη χειραγώγηση του πληθυσμού. Αν η αλυσίδα της τροφής (σπόροι, καλλιέργεια, επεξεργασία προϊόντων και διάθεσή τους) ελέγχεται από ελάχιστες πολυεθνικές, αυτό σημαίνει ότι μπορούν να ελέγχουν και την κοινωνία ως ένα βαθμό. Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δύναμή τους σε περιπτώσεις κοινωνικών συγκρούσεων ή μεγάλων κρίσεων ως μέσο καταστολής, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία τεχνητής έλλειψης τροφίμων ή σπόρων. Γι’ αυτό και η διαδικασία παραγωγής και διάθεσης τροφής είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την υγεία μας αλλά και για την κοινωνική εξέλιξη και γι’ αυτό πρέπει να ελέγχεται από τους αγρότες και τους εργαζόμενους καταναλωτές των πόλεων, βάσει ενός κοινού προγράμματος.
– Καμία ανοχή σε ό,τι βλάπτει την υγεία μας και την επιβίωσή μας. Αρνούμαστε να καταναλώσουμε διατροφικά σκουπίδια που υποβιβάζουν την υγεία μας.
– Ενισχύουμε την ντόπια παραγωγή και είμαστε κοντά στους μικρούς παραγωγούς σε κάθε αγώνα τους ενάντια στην εξάρτηση από τις πολυεθνικές.
– Υποστηρίζουμε μια αγροτική πολιτική που φροντίζει για την παραγωγή και διάθεση ποιοτικών προϊόντων, με σεβασμό στη φύση και τον άνθρωπο.

Μαρία Καράβολα