Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Ελλάδα και ανταγωνισμοί ΗΠΑ-Ε.Ε.-Κίνας


Αμερικανοί βάζουν πόδι στο Νεώριο και τη Σύρο…
στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με Κίνα-Γερμανία
Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί μεταξύ ΗΠΑ-Ε.Ε.-Κίνας αλλά και μικρότερων δυνάμεων οξύνονται σε όλον τον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου-Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι ανταγωνισμοί αυτοί παίρνουν τώρα μια όλο και πιο φανερή μορφή και εντός της χώρας μας.
Στη χώρα μας, λοιπόν, η υπό γερμανική ηγεμονία Ε.Ε. και η Κίνα φαινόταν να έχουν το πλεονέκτημα, λόγω Μνημονίου αλλά και της εξαγοράς βασικών υποδομών είτε από τη Γερμανία (αεροδρόμια) είτε από την Κίνα (λιμάνι Πειραιά). Ωστόσο, η αντίδραση των ΗΠΑ γίνεται όλο και πιο δραστική την τελευταία περίοδο.
Εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων θα εξαγοράσει τα ναυπηγεία της Σύρου (Νεώριο), όπου προβλέπεται να επισκευάζονται πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Επιπλέον, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ δεν χάνει ευκαιρία να εκδηλώνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου σχεδιάζεται αμερικανικός τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Για την Αλεξανδρούπολη συζητιέται επίσης βάση αμερικανικών ελικοπτέρων.
Λόγω της πρόθεσης των Αμερικανών να εγκαταλείψουν σταδιακά τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, έχει συμφωνηθεί ή έχει ξεκινήσει η αναβάθμιση της αμερικανο-νατοϊκής παρουσίας σε Σούδα, Ανδραβίδα, Άραξο, Λάρισα, ενώ πρόκειται να επιλεγεί και ένα ακόμα σημείο για αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στο νοτιο-ανατολικό Αιγαίο, πιθανώς η Κάρπαθος.
Φυσικά σε όλα αυτά εμπλέκεται και το θέμα των Σκοπίων, αλλά και ο υπό εξέλιξη «άξονας» Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο λαός μας πρέπει να είναι κατά όλων των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή και υπέρ της ειρήνης και της φιλίας με τους γειτονικούς λαούς. Ωστόσο, είναι λάθος η ανάλυση –από μεγάλο κομμάτι της αριστεράς– ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος εμπλοκής μας σε πόλεμο «για τα συμφέροντα των ΗΠΑ». Ο ελληνικός καπιταλισμός, ακόμα και στη σημερινή του κατάσταση, έχει τις δικές του επιδιώξεις. Πρώτα ταυτίστηκε με τον γερμανικό ιμπεριαλισμό για να τσακίσει τις κατακτήσεις της ελληνικής εργατικής τάξης, σήμερα ένα κομμάτι του επιδιώκει να αναβαθμίσει τη θέση του στην περιοχή μέσω μιας στενότερης σχέσης με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Το βασικό είναι ο εργαζόμενος ελληνικός λαός να πετύχει νίκες κατά του κύριου εχθρού του, που είναι το μνημονιακό καθεστώς και η ντόπια μεγαλοαστική τάξη που το στηρίζει, και τελικά να μπορέσει να καθορίσει ο ίδιος τις εξελίξεις στη χώρα.

Πάρις Δάγλας