Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Ο ΣΚΑΪ και το «Big Brother»

 

Φρίκη προκάλεσε η δημοσιοποίηση του γεγονότος ότι στο γνωστό τηλεσκουπίδι-ριάλιτι του ΣΚΑΪ «Big Brother» ένας «παίκτης», αφού εκτόξευσε ρατσιστικό οχετό σε βάρος των γυναικών, των γκέι, των χοντρών κ.λπ., προέτρεψε ευθέως σε βιασμούς γυναικών. Το κανάλι έδιωξε τον παίκτη, και δικαιολογήθηκε ότι αυτά δεν ακούστηκαν στην επίσημη μετάδοση, αλλά στην 24ωρη live αναμετάδοση μέσω του διαδικτύου! Φυσικά, η δικαιολογία είναι γελοία και προκλητική. Εξάλλου, η περίπτωση αυτή δεν είναι μεμονωμένη, ούτε τυχαία.

Σε αυτά τα σκουπιδο-ριάλιτι επιλέγονται επίτηδες τέτοια υποκείμενα ως παίκτες γιατί θεωρείται ότι ανεβάζουν την τηλεθέαση (!). Άλλωστε, και το ίδιο το «περιεχόμενο» της εκπομπής, δηλαδή το να παρακολουθούνται και να εκτίθενται σε κάμερες επί 24ώρου βάσεως άνθρωποι κλεισμένοι σε ένα σπίτι, είναι κατάφωρη προσβολή ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν είναι, φυσικά, καθόλου τυχαίο ότι τέτοια προγράμματα φιλοξενούνται σε κανάλια που πλειοδοτούν γενικά σε μαύρη αντιδραστική, αντιλαϊκή προπαγάνδα, όπως το ΣΚΑΪ.

Η απάντηση σε φαινόμενα τύπου «Big Brother» πρέπει να είναι: Πρώτον, μαζική αποδοκιμασία, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο. Δεύτερον, πάλη των πιο συνειδητών δυνάμεων του λαού για ανέβασμα του πολιτιστικού επιπέδου, απαίτηση να χρηματοδοτηθεί και να ενισχυθεί η ποιοτική ψυχαγωγία. Και τρίτον, ένα νομικό πλαίσιο που να απαγορεύει τουλάχιστον τις εκπομπές που προσβάλλουν εξόφθαλμα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

 

Π.Δ.