Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

 Ιταλία: Αντιδρώντας στο υποχρεωτικό «πράσινο πάσο», οι λιμενεργάτες της Τεργέστης ξεκίνησαν από τις 15 Οκτωβρίου αποκλεισμούς του λιμανιού της πόλης. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να τους καταστείλει είχε σαν αποτέλεσμα στις 18 Οκτωβρίου να καταληφθεί ουσιαστικά το κέντρο της πόλης από χιλιάδες διαδηλωτές, ενώ διαδηλώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν σε μια σειρά ιταλικές πόλεις. Λιμενεργάτες σε άλλες πόλεις αλλά και φορτηγατζήδες προχώρησαν και αυτοί σε αποκλεισμούς. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναστείλει προσωρινά την ισχύ του «πράσινου πάσου» για τους λιμενεργάτες της Τεργέστης, συνέχισε όμως την προσπάθεια να καταστείλει και να συκοφαντήσει το κίνημά τους, ενώ οι τοπικές αρχές απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις επικαλούμενες τη… διάδοση του ιού. Στις 25 και 26 Οκτωβρίου πραγματοποίησαν 48ωρη απεργία για τον ίδιο λόγο οι λιμενεργάτες της Γένοβας. 

 

ΗΠΑ: Απεργιακό κύμα βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε μια σειρά τομείς (βιομηχανία, οικοδόμοι, ντελίβερι, νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.λπ.) διεκδικούν αυξήσεις, προσλήψεις και βελτίωση των όρων εργασίας. 10.000 εργάτες της μεγάλης εταιρείας μηχανοκατασκευών John Deereκατέβηκαν σε απεργία διαρκείας από τις 14 Οκτωβρίου. Το ισχυρότατο συνδικάτο IATSE των εργαζομένων στις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές στο Χόλιγουντ είχε ψηφίσει έναρξη απεργίας από τις 18 Οκτωβρίου, η οποία όμως ανεστάλη, αφού η εργοδοσία ικανοποίησε κάποια από τα αιτήματα. Από τις 5 Οκτωβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη απεργία διαρκείας από τους 1.400 εργάτες της βιομηχανίας τροφίμωνKelloggs, ενώ μέσα στον Σεπτέμβριο έληξε με νικηφόρο αποτέλεσμα άλλη μια σημαντική απεργία στον χώρο των τροφίμων, στην εταιρεία Nabisco.

 

Νότια Κορέα: Παρά τις αυστηρές «υγειονομικές» απαγορεύσεις, πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζόμενοικατέβηκαν σε γενική απεργία και δυναμικές διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις στις 20 Οκτωβρίου. Διεκδικούν κατάργηση των παράτυπων και προσωρινών μορφών απασχόλησης, επέκταση βασικών δικαιωμάτων και συμβάσεων σε όλους τους εργαζομένους, αλλά και δημόσια παιδεία, δημόσια υγεία και φθηνή στέγη. Επίσης, διεκδικούν να μπει ένα τέρμα στην αντισυνδικαλιστική πολιτική του κράτους, καθώς πολλοί εργάτες δεν έχουν το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι, ενώ συχνά συλλαμβάνονται συνδικαλιστές. 

 

Νότια Αφρική: Απεργία διαρκείας ξεκίνησαν στις 5 Οκτωβρίου εκατοντάδες χιλιάδες μεταλλεργάτες, διεκδικώντας νέα συλλογική σύμβαση με αυξήσεις. Στις 21 Οκτωβρίου το συνδικάτο τους ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με την εργοδοσία για αυξήσεις 5-6%.  

 

Από τη Σύνταξη