Κυριακή 28 Μαΐου 2023

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023

1 Απριλίου: Σε τετραήμερη απεργία κατέβηκαν οι οδηγοί δικύκλου-διανομείς της εταιρείας WOLT στην Αθήνα που δουλεύουν με καθεστώς «πλατφόρμας» («συνεργάτες»). Διαμαρτύρονται για τη συνεχή μείωση των αποδοχών τους και το καθεστώς «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας. Έκαναν συνεχείς κινητοποιήσεις έξω από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Στις 3 του μήνα έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και μοτοπορεία οι οδηγοί-διανομείς της WOLT στην Πάτρα.

 

2 Απριλίου: Εργαζόμενοι, πολίτες και νεολαία της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση-συναυλία στο κέντρο της πόλης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ύδρευσης-αποχέτευσης της πόλης (ΕΥΑΘ).

 

3 Απριλίου: Οι  εργαζόμενοι οδηγοί των τρόλλεϋ και λεωφορείων των αστικών συγκοινωνιών Αττικήςέκαναν 3ωρες στάσεις εργασίας για τέσσερις ημέρες στην πρωινή και βραδινή βάρδια, απαιτώντας προσλήψεις προσωπικού, τεχνική υποστήριξη και ανανέωση του στόλου των οχημάτων. Στις 11 του μήνα πραγματοποίησαν νέες τρίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια.

 

4  Απριλίου: Οι συνταξιούχοι συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην πολιτική λιτότητας και ακρίβειας που εξαθλιώνει τις συντάξεις τους, με συγκέντρωση στην Αθήνα. Στις 6 του μήνα συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

 

5 Απριλίου: Οι 1.000 περίπου εργαζόμενοι στις Κινητές Μονάδες Ένταξης Ευπαθών Ομάδων των δήμωνέκαναν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας με αίτημα τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

 

● Οι 1.700 εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά προχώρησαν σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στην Αθήνα διαμαρτυρόμενοι γιατί με το καθεστώς της νέας ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Προκοπίου σε εκατοντάδες από αυτούς απαγορεύεται η είσοδος στα ναυπηγεία, αφού θεωρούνται «πλεονάζον προσωπικό», ενώ οι υπόλοιποι πιέζονται να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας.

 

● Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έκαναν οι εργαζόμενοι στην κλινική «ΒΙΟΔΙΑΓΝΩΣΗ» στη Θεσσαλονίκη,διαμαρτυρόμενοι για την απόλυση συναδέλφου τους. Επανέλαβαν την κινητοποίηση στις 07/04.

 

6 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι του Λαυρίου πραγματοποίησαν κινητοποίηση με αίτημα την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας της πόλης. Παρόμοια κινητοποίηση έκαναν οι εργαζόμενοι στη Λέσβο στις 9 του μήνα.

 

● Οι εργαζόμενοι του Θριάσιου νοσοκομείου στη Δυτική Αττική έκαναν συγκέντρωση έξω από τον χώρο του νοσοκομείου διεκδικώντας τη γενίκευση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας για όλους.

 

● Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) έκαναν 5ωρη στάση εργασίας ενάντια στη συνεχιζόμενη απαξίωση-υποβάθμισή του. Έκαναν συγκέντρωση στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

 

7 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από την επιχείρηση «ΤΖΑΜΑΪΚΑ», διαμαρτυρόμενοι για την απόλυση τριών συναδέλφων τους και την τρομοκρατία που επικρατεί στον συγκεκριμένο χώρο εργασίας.

 

10 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση έκαναν 24ωρη πανελλαδική απεργία με πορείες σε πολλές πόλεις της χώρας, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή εργασία, σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης και των αναθέσεων σε εργολαβίες. Στην Αθήνα αντιμετώπισαν την καταστολή των ΜΑΤ.

 

● Οι εργαζόμενοι του Πειραϊκού Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού έκαναν τρίωρη στάση εργασίας ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και την παραβίαση των εργασιακών τους ωραρίων. Στις 27 του μήνα έκαναν 24ωρη απεργία με συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια Πειραιά ενάντια στη δίωξη του προέδρου του σωματείου τους από την εργοδοσία.

 

12 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στον τέως Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) –τώρα Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης)–, έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στα γραφεία του στον Άλιμο Αττικής διαμαρτυρόμενοι για την εναντίον τους δίωξη από τη διοίκηση. Η δίωξη γίνεται γιατί οι εργαζόμενοι μέσω της απεργίας-αποχής που κήρυξε το σωματείο τους αρνούνται να εφαρμόσουν το ποινολόγιο για τους ανέργους – έναν ακόμα αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης.

 

18 Απριλίου: Οι εργάτες της γαλακτοβιομηχανίας EMFI (πρώην ΕΒΓΑ) στην Αθήνα, με αφορμή τον θάνατο συναδέλφου τους την ώρα της δουλειάς, έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στα εξαντλητικά ωράρια –12ωρες βάρδιες– και την ελλιπή συντήρηση των μηχανημάτων του εργοστασίου. Έγινε συγκέντρωση έξω από την πύλη του εργοστασίου. 

 

19 Απριλίου: Οι εδώ και 8 χρόνια απολυμένοι εργαζόμενοι του σούπερ μάρκετ «Λάρισα» έκαναν συγκέντρωση στα δικαστήρια της πόλης διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

 

21 Απριλίου: Οι οικοδόμοι της εργολαβίας «ΣΙΣΙΛΑΣ» στο εργοτάξιο του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη έκαναν αποχή από την εργασία τους για τα δεδουλευμένα δύο μηνών.

 

24 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στο Βυζαντινό και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης έκαναν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στην πόλη απαιτώντας την κατάργηση του νόμου που ιδιωτικοποιεί τα πέντε μεγαλύτερα μουσεία της χώρας (Εθνικό Αρχαιολογικό και Βυζαντινό στην Αθήνα, Αρχαιολογικό και Βυζαντινό στη Θεσσαλονίκη, Αρχαιολογικό στο Ηράκλειο Κρήτης). Την επόμενη ημέρα απήργησαν οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού και των μουσείων στην Αθήνα, με συγκέντρωση έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

 

28 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία τροφίμων «Upfield» (πρώην «ΕΛΑΪΣ») στον Πειραιά, με αφορμή τη βαριά ασθένεια συναδέλφου τους την ώρα της δουλειάς, έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο.

 

● Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έκαναν συγκέντρωση στο Σύνταγμα για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Έγινε 2ωρη στάση εργασίας σε νοσοκομεία της Αττικής.

 

Σ. Κρόκος