Κυριακή 28 Μαΐου 2023

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

 

Γαλλία: Συνεχίστηκαν για έναν ακόμη μήνα, έχοντας ξεκινήσει από την αρχή της χρονιάς, οι δυναμικές και μαζικές αντιδράσεις της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, της νεολαίας στο αντι-ασφαλιστικό σχέδιο του Μακρόν – και μάλιστα παρά το γεγονός ότι το σχέδιο είναι πλέον νόμος του κράτους, μετά το πραξικοπηματικό πέρασμά του με προεδρικό διάταγμα. Εκατομμύρια εργαζόμενοι κατέβηκαν και πάλι στους δρόμους στην 11η και 12η πανεθνική ημέρα δράσης, στις 6 και 13 Απριλίου αντίστοιχα, με εκατοντάδες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα και απεργιακές κινητοποιήσεις από μια σειρά κλάδους (ενέργεια, συγκοινωνίες, λιμάνια, χημική βιομηχανία κ.ά.). Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων οι διαδηλωτές αποκλείουν –προσωρινά– λιμάνια, βιομηχανικές ζώνες, διυλιστήρια, αποθήκες καυσίμων, σιδηροδρομικούς σταθμούς κ.λπ. Ο γαλλικός λαός δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει, ενώ δοκιμάζει και «εναλλακτικές» μορφές πάλης, όπως η «εισβολή» διαδηλωτών σε μεγάλες επιχειρήσεις (LVMH, χρηματιστήριο Παρισιού) και η μαζική αποδοκιμασία του ίδιου του Μακρόν και των στελεχών της κυβέρνησής του όπου τολμούν να εμφανιστούν.

 

Μεγάλη Βρετανία: 4ήμερη απεργία 47.000 γιατρών του εθνικού συστήματος υγείας (NHS) πραγματοποιήθηκε στις 11-14 Απριλίου, με αίτημα αυξήσεις που να καλύπτουν τις μεγάλες απώλειες από τον διψήφιο πληθωρισμό. Απεργίες πραγματοποιήθηκαν μέσα στο Πάσχα από τους εργαζόμενους στην ασφάλεια του αεροδρομίου Χίθροου του Λονδίνου και τους εργαζόμενους στην έκδοση διαβατηρίων. Στις 27 Απριλίου οι εκπαιδευτικοί στην Αγγλία ξεκίνησαν νέο γύρο απεργιών, απορρίπτοντας την πρόταση της κυβέρνησης για αυξήσεις 4,5%. Στη Σκωτία και την Ουαλία οι εκπαιδευτικοί σταμάτησαν τις κινητοποιήσεις τους έχοντας κερδίσει ικανοποιητικές αυξήσεις. Στις 28 Απριλίου πραγματοποιήθηκε νέα γενική απεργία σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, καθώς η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δώσει αυξήσεις μεγαλύτερες από 2%.

 

Πορτογαλία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Λισαβόνα και άλλες πόλεις την 1η Απριλίου για το μεγάλο στεγαστικό πρόβλημα στη χώρα. Οι τιμές των ενοικίων έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση τερμάτισε το πρόγραμμα Golden Visa και απαγόρευσε νέα airbnb, που υψώνουν τις τιμές ενοικίων, αλλά συνταξιούχοι, φοιτητές και χαμηλόμισθοι δυσκολεύονται πολύ να τα βγάλουν πέρα. 

 

Καναδάς: Περισσότεροι από 120.000 εργαζόμενοι σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες ξεκίνησαν απεργία αόριστης διάρκειας σε όλη τη χώρα από τις 19 Απριλίου, διαμαρτυρόμενοι για τις νέες συμβάσεις που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση Τριντό και οι οποίες θα μειώσουν τους πραγματικούς μισθούς. 

 

Από τη σύνταξη