Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Οι μαθητές έχουν δίκιο!


Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα τους!

Αυτές τις μέρες οι μαθητές έχουν ξεκινήσει ένα σπουδαίο αγώνα. Έναν αγώνα υπεράσπισης του δικαιώματος στη μόρφωση, υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου. Πάνω από 500 είναι καταλήψεις μέχρι στιγμής, ενώ το κύμα της αγωνιστικής ανάτασης ολοένα και φουντώνει.
Οι μαθητές έχουν απόλυτο δίκιο:

 - Όταν απαιτούν την κατάργηση του «νέου» συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια, με πανελλαδικές εξετάσεις και στις τρεις τάξεις του λυκείου, καθώς και της λεγόμενης τράπεζας θεμάτων. Η εφαρμογή αυτής της «τράπεζας» ήδη οδήγησε σε σφαγή στις περσινές εξετάσεις.
- Όταν δηλώνουν ότι ένα τέτοιο σύστημα έχει σκοπό από τη μία να αυξήσει την πελατεία στα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια –για όσους ακόμα έχουν να πληρώσουν– και από την άλλη να πετάξει μαθητές έξω από τα λύκεια, ώστε να καταργηθούν σχολεία, να απολυθούν καθηγητές και έτσι να «βγουν» τα νούμερα του Μνημονίου.
- Όταν αναδεικνύουν τον παραλογισμό ενός συστήματος που τους καλεί να δώσουν εξετάσεις σε μαθήματα που δεν προλαβαίνουν να διδαχτούν, γιατί ακόμα λείπουν καθηγητές για να τα διδάξουν.
- Όταν διαμαρτύρονται για τη διάλυση της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης και το πέταγμά τους στην κόλαση της ανεργίας ή στην απλήρωτη μαθητεία.
- Όταν δεν αντέχουν αυτό το σχολείο, το σχολείο της στείρας γνώσης και του τεράστιου όγκου ύλης, το σχολείο-κάτεργο των εξετάσεων, που πνίγει τη χαρά της μάθησης και της δημιουργίας.
Η απάντηση της μνημονιακής κυβερνητικής συμμορίας στις διεκδικήσεις των μαθητών, με προεξάρχοντα τον υπουργό Παιδείας, είναι η τρομοκρατία: συλλήψεις 15χρονων για να μην κάνουν καταλήψεις (Χολαργός, Λαμία), εισαγγελείς, απειλές για παράταση του διδακτικού έτους, απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί κ.λπ. Αυτή όμως η απάντηση δείχνει το φόβο τους! Γιατί γνωρίζουν ότι στις κινητοποιήσεις της μαθητικής νεολαίας εκφράζεται και η αγανάκτηση των εργαζομένων, άνεργων ή χρεωμένων γονιών τους. Γιατί τρέμουν μήπως αυτές οι κινητοποιήσεις, με τη φρεσκάδα και τη ζωντάνιά τους, αποτελέσουν τη σπίθα να ξεσηκωθεί ο λαός μας και τους αναγκάσει να φύγουν με ελικόπτερα.
Οι μαθητές πρέπει να συνεχίσουν αποφασιστικά και μαχητικά. Να εμπιστευτούν τις δικές τους δυνάμεις και να οργανώσουν την πάλη τους. Αυτή τη στιγμή παίρνουν το πιο σημαντικό μάθημα. Το μάθημα του αγώνα!

6.11.2014

Η Συντακτική Επιτροπή της Σοσιαλιστικής Προοπτικής