Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Όχι στην έμμεση ιδιωτικοποίηση της Ακαδημίας Πλάτωνος

Ένας από τους τελευταίους χώρους πρασίνου
 σε ένα υποβαθμισμένο κομμάτι της Αθήνας
 προορίζεται για «αυλή» εμπορικού κέντρου…

Την Τετάρτη 25 Απριλίου έγινε μια ακόμη παρέμβαση στο υπουργείο Ανάπτυξης των συλλογικοτήτων της Ακαδημίας Πλάτωνος για τη σωτηρία του πάρκου και ως αντίδραση στην κατασκευή του mall.
Παρά τις έντονες και πολύχρονες αντιδράσεις συλλογικών φορέων, κατοίκων και καταστηματαρχών της ευρύτερης περιοχής και παρά την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση, δόθηκε το «πράσινο φως» για την κατασκευή στα όρια Ακαδημίας Πλάτωνος-Περιστερίου του
«πολυχώρου εμπορίου και ψυχαγωγίας-αναψυχής» Academy Gardens, έκτασης 22.000 τ.μ.
Τον δρόμο άνοιξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, υπογράφοντας το Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των όρων δόμησης. Στα πλαίσια της ευκολότερης αποδοχής της κατάστασης από τους κατοίκους και της «απάλυνσης» των αντιδράσεων, ορίστηκαν ορισμένα αντισταθμιστικά προς όφελος της περιοχής, ότι δηλαδή:
Θα δημιουργηθεί ζώνη πρασίνου στο όριο του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος. Θα διαμορφωθούν δίκτυο κίνησης πεζών και ποδηλάτων και δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας. Θα υπάρξει συμβολή της εταιρείας στη συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων και έργων δημοσίου ενδιαφέροντος στους όμορους δήμους Περιστερίου και Αιγάλεω. Θα υπάρξει μέριμνα για την ανάπλαση και βελτίωση της προσβασιμότητας του ιστορικού και εμπορικού κέντρου του Δήμου Αιγάλεω. Θα στεγάσουν δημόσιες υπηρεσίες και αίθουσες πολλαπλών εκδηλώσεων για δημόσιους και τοπικούς συλλογικούς φορείς εντός του πολυχώρου, κάτι που βέβαια ουσιαστικά είναι «δώρο» προς την εταιρεία, αφού αυξάνει την υποψήφια πελατεία της. Τέλος, η εταιρεία είπε ότι θα απασχολήσει άτομα από «κοινωνικά ασθενείς ομάδες», και θα δίνει υποτροφίες για μεταπτυχιακά.
Πολλά τα «δώρα», αλλά όλα αυτά βέβαια είναι για να κλείσουν τα στόματα και να σταματήσουν τις αντιδράσεις. Και φυσικά είναι όλα στο επίπεδο των προθέσεων.
Οι κάτοικοι και οι συλλογικότητες της περιοχής, έστω και με αυτές τις «παρεμβάσεις», πιστεύουν ότι η κατασκευή αυτή αλλοιώνει τον ρόλο του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και του μελλοντικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, μετατρέποντάς τα σε «αυλή» του mall. Και ότι η διαμόρφωση πεζόδρομου που θα ενώνει το Academy Gardens με τον αρχαιολογικό χώρο είναι ακόμη ένα «δώρο» προς την εταιρεία Artume, έτσι ώστε να καρπωθεί την υπεραξία που θα πάρει από αυτόν. Στην πράξη ανοίγει ο δρόμος για έμμεση ιδιωτικοποίηση του αρχαιολογικού χώρου και ένας ακόμη δημόσιος χώρος υποτάσσεται στην κερδοφορία των ιδιωτών αντί να αξιοποιηθεί σύμφωνα με τον χαρακτήρα του και την τεράστια πολιτιστική του αξία.

Ματίνα Χελιδώνη